Hirdetés

Szörnyű következménye van a Milton és a Helene hurrikánoknak: borzalmas betegségek terjednek

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az állami egészségügyi minisztérium adatai szerint Floridában a közelmúltban megnőtt a húsevő baktérium-fertőzések megerősített eseteinek száma a pusztító Helene és Milton hurrikánok után.

A Tampa-öböl menti Hillsborough és Pinellas megyékben - amelyeket elárasztott a szakadó eső és a pusztító viharhullám - nőtt meg leginkább a Vibrio vulnificus baktérium koncentrációja, amely általában a meleg parti vizekben található meg, de a koncentráció szintje heves esőzések vagy áradások esetén emelkedhet. Mielőtt a Helene hurrikán szeptember 26-án partot ért, Pinellas megyében egyetlen esetet sem jelentettek, Hillsborough megyében pedig egyet. Most Pinellasban 13, Hillsboroughban pedig hét megerősített esetet regisztráltak - írja a CNN. 

Floridában szeptemberben, a Helene hurrikán érkezése előtt hat Vibrio vulnificus-fertőzéses esetet erősítettek meg, de a hónap végére ez a szám 24-re emelkedett. A hurrikánok lecsapódása óta 38 megerősített esetet regisztráltak, így idén összesen 76-ot.

Az emberek akkor fertőződhetnek meg a húsevő baktériummal , ha szennyezett vizet fogyasztanak, ha nyílt sebeiket szennyezett víznek teszik ki, vagy ha nem megfelelően főzött tengeri herkentyűket fogyasztanak. A legyengült immunrendszerrel, májbetegséggel vagy nyílt sebekkel rendelkezőknél nagyobb a Vibrio vulnificus-fertőzés kockázata.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjainak évente bejelentett 150-200 Vibrio vulnificus-esetből körülbelül minden ötödik ember meghal a fertőzésben, néha a megbetegedést követő egy-két napon belül.

A floridai egészségügyi minisztérium a múlt héten, a Milton érkezése előtt közleményt adott ki, amelyben felszólította a lakosokat, hogy maradjanak éberek, és kerüljék az árvíz sújtotta területeket, ahol a Vibrio baktériumok gyorsan szaporodhatnak.

Az ügynökség azt javasolja, hogy az emberek kerüljék az árvízben való úszást vagy gázolást. Ha valaki mégis kapcsolatba kerül a potenciálisan szennyezett vízzel, akkor a sebeket vízálló kötéssel fedje be, és utána alaposan mossa meg.

Nem ez az első eset, hogy egy hurrikán miatt megugrott a Vibrio vulnificus-fertőzések száma Floridában. A 2022-es Ian hurrikán után 29 új esetet regisztráltak, így októberben már 65 volt az államban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés