Hirdetés

4+1 ok, ami miatt soha, de soha ne igyon diétás üdítőt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Dr. Saurabh Sethi kaliforniai gasztroenterológust és népszerű egészségügyi influencert arról kérdezték, hogy a diétás üdítő "egészségesebb alternatívája”-e a hagyományos üdítőnek. Az orvos mindenkit ledöbbentett a válaszával, ugyanis azt mondta, egyáltalán nem egészségesebb, és fel is sorolt négy indokot, amiért soha nem szabad diétás üdítőt inni. 

1. A szívroham és a stroke fokozott kockázata

Hivatkozás másolása

Sethi - akinek több mint 400 ezer követője van - elmagyarázta, hogy azok a nők, akik "napi két vagy több diétás üdítőt isznak, jelentősen nagyobb kockázattal néznek szembe a szívroham és a stroke szempontjából."

Állítása korábbi kutatásokon alapul, amelyek szerint két vagy több mesterségesen édesített ital negyedével növeli a stroke és harmadával a szívbetegségek kockázatát. Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy a diétás italok híveinél 16%-kal magasabb a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik soha nem isznak ilyesmiket - írja a New York Post. 

2. A vesebetegség fokozott kockázata

Hivatkozás másolása

Sethi hozzátette, hogy "a diétás üdítők magas foszfortartalma hozzájárulhat a krónikus vesebetegséghez”. Ezt az érvet támasztja alá a PLOS ONE tudományos folyóiratban közzétett tanulmány, amely közvetlen kapcsolatot talált a diétás üdítők és a korai vesebetegségek között.

Ráadásul amellett, hogy a diétás üdítők veszélyeztetik a veséket, nagy mennyiségben fogyasztva a foszforsav a csontokat is gyengíti, mivel megfosztja őket a kalciumtól. Mint ismert, a foszforsavat általában rozsdás fémek helyreállítására, kemény vízfoltok és az ásványi lerakódások eltávolítására használják.

3. Megzavarja a bélflórát

Hivatkozás másolása

Sethi rámutat: "A diétás üdítők negatívan befolyásolhatják az inzulinérzékenységet és megzavarhatják a bél mikrobiomját, ami hatással van a bél egészségére.” Egyetemi kutatások kimutatták, hogy a diétás italokban gyakran használt hat mesterséges édesítőszer — aszpartám, szukralóz, szacharin, neotám, advantám és aceszulfám-kálium — mind toxikus hatással van a bélbaktériumokra.

A bélbaktériumok kulcsfontosságúak az általános egészség és jóllét szempontjából, és a bélflóra sérülése számos problémával, például elhízással, bélbetegségekkel és Alzheimer-kórral hozható összefüggésbe.

4. A diétás üdítők növelhetik a sóvárgást

Hivatkozás másolása

A gasztroenterológus szerint a diétás üdítők növelhetik a magas kalóriatartalmú ételek iránti sóvárgást és megzavarhatják az étvágy szabályozását. Bár a diétás üdítők kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint cukros társaik, a kutatások azt mutatják, hogy mégis aktiválhatják az agyban azokat a receptorokat, amelyek ételsóvárgást váltanak ki. Az a tény, hogy a legtöbben egészségesebbnek tartják ezeket az italokat, gyakran túlzott fogyasztáshoz vezet.

+1: Ez még nem minden

Hivatkozás másolása

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy az üdítőitalok pezsgése az idegekre is hatással lehet: a szén-dioxid a szénsavas italokban ugyanazokat a fájdalomérzékelőket indítja be az orrban, mint a mustár és a torma, ami potenciálisan stresszreakciót idézhet elő a szervezetben.

Ráadásul a mesterséges édesítőszereket és különösen a mesterségesen édesített italokat összefüggésbe hozták a depresszió fokozott kockázatával. A kutatók szerint ezek a vegyi anyagok bizonyos agyi jelátviteleket serkentenek, amelyek depresszióhoz vezethetnek.

"Végső soron a diétás üdítők semmilyen táplálkozási előnnyel nem rendelkeznek” - jelentette ki Sethi, hozzátéve, hogy a hagyományos üdítő sem jobb választás, és szerinte a fogyasztóknak mindkettő fogyasztását abba kellene hagyniuk. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés