Hirdetés

Ez a legfurcsább betegség, amiről valaha hallottunk: ez a nő álmában vásárol, hatalmas adósságot halmozott fel

 portré

A 42 éves brit Kelly Knipes nagyon, de tényleg nagyon különös betegségben szenved: elmondása szerint egy ritka alvászavar miatt már több mint 3800 dollárt költött, mert szundikálás közben online vásárol.

"Nagyon idegesítő és frusztráló lefeküdni azzal a gondolattal, hogy nem tudom, mi lesz az éjszaka vége” - árulta el Knipes. 

A paraszomniában szenvedő személy ébernek tűnhet, járkálhat, beszélhet, ehet vagy más hasonló tevékenységet végezhet, de nem tudatosul, mert az agy csak részben van ébren. Az évek során Knipes számtalanszor arra ébredt, hogy alvás közben csomagokat rendelt magának: például egy műanyag kosárlabdapályát, hálóval, rúddal és palánkkal együtt. De rendelt más festékesdobozokat, könyveket, só- és borsos tégelyeket, játszóházat, hűtőszekrényeket, asztalok és több száz Haribo gumicukrot is - számol be róla a New York Post

"Mindenhol adósságot halmoztam fel. Valójában soha nem kellett megadnom a hitelkártya adatait, amikor online vásároltam dolgokat, mert minden el volt mentve a telefonomra" - mesélte.

A furcsa alvási szokások akkor durvultak el, amikor személyes pénzügyi adatait SMS-ben elárulta a csalóknak. „Megadtam nekik az összes adatomat, majd amikor felébredtem, 317 dollárt vettek le a bankszámlámról. Ha ébren lettem volna, nem válaszoltam volna rá” - mondta. Azt állítja, hogy az első eset megnyitotta a kaput számos csalási kísérlet előtt a számláin, de szerencsére a bankja képes volt blokkolni a tranzakciókat. "Néhányszor le kellett tiltanom a kártyáimat, és rengetegen próbáltak pénzt felvenni a bankszámlámról” - sóhajtott, és elismerte, hogy gyanítja, a csalók eladták az adatait.

Sajnos Knipes - aki rendezvényszervező céget üzemeltet - a legtöbb megvásárolt terméket nem tudta visszavinni. "Nem tudtam visszatéríteni az élelmiszer-vásárlásokat. A festékesdobozokat és a játszóházat megtartottam, mert amikor megérkezett és a gyerekeim meglátták, úgy éreztem, nem tudom visszavinni. Végül a kényszeres vásárló kifizette a vásárlásait, de még mindig szenved a következményektől. "Szorongást okozhat. Mindenki azt hiszi, hogy ez vicces, de nem az. Néhány része lehet az, de néhány része elég komoly" - panaszolta. 

Az anglia Essexben élő hölgy az alvási apnoéját okolja a ritka parasomniai diagnózisért, amely fokozatosan csak rosszabbodott. A betegségét a WebMD súlyos alvászavarként írta le, amely akkor következik be, amikor a légzés alvás közben leáll és elindul. 

Knipes ráadásul altatókat sem szedhet, ugyanis egész éjszaka ébernek kell maradnia, mert három fogyatékkal élő, epilepsziás, siket és tanulási kihívásokkal küzdő gyermeket nevel, akiknek bármikor szükségük lehet rá. 

Azt is elárulta, hogy a szokatlan alvási szokásai az első gyermeke születése után kezdődtek: először elkezdett alvajárni, ami egy idő után átment a költekezési szokásokba. A rendellenesség azonban más veszélyes viselkedésre is csábította, például túladagolta a cukorbetegség elleni gyógyszereit, nyitott ablakokat és ajtókat talált, és kórházi kezelésre szorult. Knipes továbbra is úgy küzd az alvászavarral, hogy folyamatosan  pozitív légúti nyomást biztosító készüléket visel, hogy éjszakánként ne legyen baj. Bár a készülék rengeteget segített, alvás közben az állkapcsát záródásra késztette, ezért tudtán kívül leveszi a gépet az arcáról. 

A háromgyermekes anyuka mindennek ellenére is pozitív maradt. "Ez csak egy olyan dolog, ami megtörténik, amivel meg kell birkóznom. De ez a legkisebb problémám. Csak a gyerekeimre koncentrálok" - mondta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés