Hirdetés

Folyamatosan részeg volt, pedig egy kortyot sem ivott - senki nem hitt az 50 éves nőnek

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A lehelete bűzlött az alkoholszagtól, sokszor szédült, zavart és gyenge volt, olyannyira, hogy egy nap elájult, és beverte a fejét a konyhapultba, miközben ebédet készített az iskoláskorú gyermekeinek. De nem, a nő nem ivott alkoholt.

Fotó: Pixabay

Az 50 éves torontói nő és férje két éven át orvostól orvosig jártak, mire valaki tényleg hitt nekik. Kiderült, hogy az úgynevezett önsörfőző betegségben (auto-brewery syndrome) szenved, vagyis az emésztőrendszere alkoholt termel.

„Újra és újra felkereste a háziorvosát, és két év alatt hétszer ment a sürgősségi osztályra” - mondta Dr. Rahel Zewude, a Torontói Egyetem fertőző betegségek specialistája. Az orvosok megállapították, hogy a nő alkoholszintje 30 millimol/liter és 62 millimol/liter között mozoghatott - ez 2 millimol/liter alatt számít normálisnak, vagyis a nő vérében rengeteg alkohol volt.

A 62 millimol/literig terjedő alkoholszint rendkívül magas, és életveszélyesnek, sőt halálosnak számítana - mondta Barbara Cordell, az Auto-Brewery Syndrome Information and Research nevű, a betegek oktatásával és a szokatlan állapot kutatásával foglalkozó érdekvédelmi szervezet elnöke a CNN szerint

Bár az általa ismert személyek közül senkinek sem érte el az alkoholszintje ezt a szintet, sokan képesek 30 millimol/liter vagy 40 millimol/liter véralkoholszint mellett is működni.

Senki sem hitt neki

Hivatkozás másolása

A sürgősségi osztály valamennyi orvosa megkérdőjelezte a torontói nő ivási szokásait, és három különböző kórházi pszichiáter is megvizsgálta, akik megállapították, hogy nem felel meg az alkoholfogyasztási zavar diagnózis kritériumainak.

„Azt mondta az orvosoknak, hogy a vallása nem engedi meg az ivást, és a férje is megerősítette, hogy nem iszik” - mondta Zewude, aki kezelte a nőt, és társszerzője volt a névtelen esetről szóló jelentésnek, amely hétfőn jelent meg a Canadian Medical Association Journal című szaklapban.

„De csak a hetedik látogatás után mondta végül egy sürgősségi orvos, hogy »azt hiszem, ez auto-brewery szindrómának hangzik«, és elküldte a nőt egy specialistához” - tette hozzá.

Dr. Fahad Malik, a New York állambeli Binghamtonban működő United Heath Services gasztroenterológusa, aki jelenleg 30 ilyen beteget kezel, elmondta, hogy a betegek számára gyakori, hogy nem hisznek nekik, sőt, lekezelően bánnak velük. 

Rendkívül ritka és gyakran nem ismerik fel

Hivatkozás másolása

Az önsörfőző szindróma, más néven bélfermentációs szindróma egy rendkívül ritka állapot, amelyben a gyomor-bélrendszerben lévő baktériumok és gombák a mindennapi ételekben lévő szénhidrátokat etanollá alakítják. Az első ismert eset 1946-ban történt Afrikában, amikor egy 5 éves kisfiú gyomra ismeretlen okból megrepedt. A boncolás megállapította, hogy a hasa alkoholszagú, „habos” folyadékkal volt tele.

Egy 2021. áprilisi áttekintés szerint 1974 óta az angol orvosi szakirodalomban 20 diagnosztizált esetről számoltak be. További beszámolók érkeztek Japánból, ahol az állapotot meitei-sho, azaz „alkoholos önmérgezési szindróma” néven ismerik.

A betegség akkor jelentkezik, amikor bizonyos baktérium- és gombafajok túlszaporodnak az ember bélmikrobiomjában, lényegében a gyomor-bél traktust egy szeszfőző berendezéssé változtatják. A tudósok úgy vélik, hogy a folyamat a vékonybélben zajlik, és nagyban különbözik a vastagbélben zajló normális bélfermentációtól, amely a szervezetünk energiáját adja.

Bár számos kórokozó hozzájárulhat, a legtöbb esetben két gombafaj túlszaporodása okozza: a Saccharomyces és a Candida. A Candida a testen, a szájban, az emésztőrendszerben és a hüvelyben él, és gyakran átveszi az uralmat, amikor a hasznosabb baktériumokat egy-két kör antibiotikum elpusztítja.

Sokan a szindrómában szenvedők közül úgy is képesek működni, hogy a szervezetükben hatalmas mennyiségű metabolikusan előállított alkohol van, és néha csak akkor veszik észre, amikor emiatt összeütközésbe kerülnek a törvénnyel - például egy közúti ellenőrzés során megszondáztatják őket.

„Anyagcsere-vihar

Hivatkozás másolása

Az önsörfőző szindrómának vannak kockázati tényezői. A cukorbetegség és a májbetegség szerepet játszhat a kialakulásában, csakúgy, mint az olyan gyomor-bélrendszeri betegségek, mint a gyulladásos bélbetegség és a rövidbél-szindróma, amelyben a vékonybél sérült vagy megrövidült. Még az is lehet, hogy genetikai hajlam is összefügg azzal, hogy valaki mennyire jól metabolizálja az alkoholt.

„De mindezeknek a dolgoknak egy adott időben kell együttesen jelen lenniük. Több kockázati tényező kölcsönhatása és metabolikus vihar kialakulása szükséges ahhoz, hogy ez a szindróma kialakuljon az egyénben” - mondja Cordell.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés