Hirdetés

Halálba hajszolja az embereket az alkohol: a Covid csúcsán naponta közel 500-an haltak meg

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Egyesült Államokban ismét megugrott a túlzott alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek száma.

2020-21-ben, a Covid-19-járvány csúcsán naponta átlagosan körülbelül 488 haláleset volt a túlzott alkoholfogyasztás miatt - derül ki az amerikai járványügyi és megelőzési központok új jelentéséből. Az alkohol a megelőzhető halálozások egyik vezető oka. A jelentés szerint a túlzott alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek átlagos száma 2016-17 és 2020-21 között több mint 29%-kal nőtt - írja a CNN. 

A 2016-2017-es időszakban 137 927 alkohol okozta haláleset történt, 2020-2021-ben viszont már 178 307.

A CDC és a kanadai Kábítószer-használati Kutatóintézet kutatói összesen 58 olyan halálozási okot rögzítettek, amelyek közvetlenül vagy közvetve a túlzott alkoholfogyasztáshoz kapcsolódnak. A túlzott alkoholfogyasztás többek között olyan, az alkohollal közvetlenül összefüggő halálesetekhez vezethet, mint az alkoholos májbetegség, az alkoholmérgezés, vagy a túlzott alkoholfogyasztás okozta öngyilkosság, a balesetek, valamint a magzati alkoholszindróma. A halálesetek részben a túlzott alkoholfogyasztásnak is tulajdoníthatók, mint például a krónikus hepatitis és bizonyos rákos megbetegedések, szívbetegségek és stroke.

A jelentésből kiderült az is, hogy a túlzott alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek számának növekedése minden korosztályt érintett, és bár a férfiak körében több volt az alkohollal összefüggő haláleset, a nőknél nagyobb volt a növekedés. A nők esetében a túlzott alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek száma 2016-17 és 2020-21 között mintegy 35%-kal nőtt, és a halálozási arányok a szívbetegségek és a stroke miatt voltak a legmagasabbak. A férfiak körében a túlzott alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek száma ugyanebben az időszakban közel 27%-kal nőtt, és a legtöbb haláleset az alkohol okozta krónikus állapotokhoz kapcsolódott.

A CDC megjegyezte azt is, az elmúlt két évtizedben a túlzott alkoholfogyasztásból eredő halálesetek száma nőtt az Egyesült Államokban. 

Korábbi tanulmányok azt találták, hogy az emberek a világjárvány kezdeti szakaszában több alkoholt, különösen több tömény szeszes italt és bort vásároltak. A 35 és 50 év közötti felnőttek körében a mértéktelen alkoholfogyasztás 2022-ben magasabb volt, mint az elmúlt évtized bármely más évében - állapították meg más kutatások.

Az új jelentés megemlíti azt is, hogy a világjárvány idején az alkoholtartalmú italok kiszállítását és elvitelét lehetővé tevő megengedőbb politikák könnyebben hozzáférhetővé tették az alkoholfogyasztást. Egyesek a Covid elkapásától való félelmük miatt is késlekedhettek azzal, hogy orvoshoz vagy kórházba forduljanak segítségért. "A stressz, a magány és a társadalmi elszigeteltség; valamint a mentális egészségi problémák szintén hozzájárulhattak a Covid-19 világjárvány idején a túlzott alkoholfogyasztásból eredő halálesetek számának növekedéséhez" - áll a jelentésben.

A szerzők azt javasolják, hogy az államok fontolják meg olyan politikák kialakítását, amelyek korlátozzák az emberek hozzáférését az alkoholhoz és növelik annak árát, például az alkoholra kivetett bizonyos adók emelésével.

"Tudjuk, hogy számos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy mi az, ami működik a túlzott alkoholfogyasztás megelőzésében és az alkohollal kapcsolatos károk csökkentésében. De az Egyesült Államokban gyakran nem használják eléggé azokat a stratégiákat, amelyekről tudjuk, hogy működnek" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Marissa B. Esser, a CDC krónikus betegségek megelőzésével foglalkozó nemzeti központjának munkatársa. "Az alkohol kevésbé hozzáférhetővé és elérhetővé tétele segíthet olyan környezetet teremteni, amely támogatja az emberek döntését, hogy kevesebbet igyanak" - fogalmazott, hozzátéve, hogy kevesebb helyen kellene árulni alkoholtartalmú italokat. 

Bár az új tanulmány a túlzott alkoholfogyasztásra összpontosított, nem méri az alkoholfogyasztás minden szintjének ártalmait. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az alkoholfogyasztás bármely szintje negatív hatással van az egészségre. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés