Hirdetés

Döbbenetes mértékben növeli a vastagbékrák kockázatát az alkoholfogyasztás

Nap Híre portré Nap Híre

Több tudományos kutatás is alátámasztja: szoros összefüggés van az alkoholfogyasztás és a vastagbélrák kialakulásának kockázata között. A vizsgálatok szerint minél több alkohol italt fogyasztunk, annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a daganat. 

Az alkoholfogyasztás és a vastagbélrák között nagyon szoros összefüggés van, olyannyira, hogy gyakorlatilag az egyik fő kockázati tényezőnek számít, amit mostanra számos kutatás igazolt. Az Amerikai Rákkutatók Társasága szerint minél kevesebb alkoholt iszik az ember, annál kisebb eséllyel kapja el a betegséget – írja a Femina

Az etanol, vagyis más néven az etil-alkohol a szervezetünkben egy úgynevezett acetaldehid nevű vegyi anyaggá alakul át. Az etanol és az acetaldehid egyaránt rákkeltő anyagok, mert károsítják a vastag- és végbélben lévő sejtek DNS-ét, ami hosszú távon a sejtek kontrollálatlan szaporodását és daganat kialakulását okozhatja. Az alkohol ráadásul megváltoztathatja a bél mikróbiomját is, ami bélgyulladást is okozhat. 

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a vastagbélrák kockázatának csökkentésére a leghatékonyabb módszer az, ha 45 éves kortól rendszeresen részt veszünk a szűrővizsgálatokon. De az is segít, ha kerüljük az alkoholt és az elhízást, emellett sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés