Hirdetés

90 éves az Oscar-díjas rendező, aki évtizedek óta szökésben van Amerikából

Morvay Péter portré Morvay Péter

1933. augusztus 18-án született Párizsban Roman Polanski lengyel-francia filmrendező, korunk egyik legellentmondásosabb művésze. 

Polanski lengyel-zsidó szülők gyermekeként született, és 1937-ben a család visszaköltözött Lengyelországba, ahol a háború kitörése után náci fogságba kerültek. 

Édesanyja egy koncentrációs táborban halt meg, Polański azonban megszökött a krakkói gettóból és lengyeleknél húzta meg magát. 

Először a volt házmesterüknél, később egy lengyel parasztcsaládnál bujkált.

A holokauszt során szerzett tapasztalatait később filmjeibe is beépített, leginkább a 2002-ben rendezett és Oscar-díjat nyert A zongorista című alkotásába. 

A háború után Polański 14 éves korától már színházban játszott, 21 éves korában kapta meg az első jelentős filmszerepét Andrzej Wajda A mi nemzedékünk című filmjében, és rendezőként is bemutatkozott. 

Miután a lengyel hatalom nem értékelte az 1961-ben készített első játékfilmjét, a Kés a vízbent, feleségével nyugatra költözött. 

Előbb Párizsban és Londonban éltek, majd 1968-ban Hollywoodba repült, hogy megrendezze a Rosemary gyermeke című horrorfilmet.

Roman Polanski életét sikeres filmek és magánéleti botrányok kísérik
Roman Polanski életét sikeres filmek és magánéleti botrányok kísérik New York Times

Már a forgatási helyszín is baljós választásnak bizonyult: a New York-i Dakota épületben forgatták, amely később John Lennon meggyilkolásának helyszíneként vált hírhedtté.

A filmben ábrázolt borzalmak személyes életében is kísértettek. Ekkor már túl volt egy váláson és akkori felesége, Sharon Tate színésznő nyolcadik hónapos terhes volt, amikor 1969. augusztus 9-én éjjel négy barátjukkal együtt a „Manson-család” tagjai Los Angeles-i otthonukban brutális módon meggyilkolták őket.

Polanski nem tartózkodott ekkor Amerikában, éppen Londonban dolgozott. 

„A végtelen, háborítatlan remény és optimizmus helyett 

pesszimizmus és örök elégedetlenség rögzült belém″

– írta erről 1984-es önéletrajzában.

A Manson-féle horrorszekta tagjait letartóztatták, a névasó alapító Charles Manson 2017-ben, 83 éves korában a börtönben halt meg. Mint beszámoltunk róla, egyik volt társa, Leslie Van Houten idén több mint 50 év börtön után szabadulhat.

Polanski máig ható botányba keveredett 1977-ben, amikor letartóztatták és megvádolták egy 13 éves lány megerőszakolásával. 

A rendező bűnösnek vallotta magát, de néhány órával az ítélethirdetés előtt elmenekült az Egyesült Államokból, ahová azóta sem térhetett vissza.

Mivel jogilag azóta szökésben van, a vádak nem évültek el ellene és olyan országokba sem teheti be a lábát, ahonnan kiadhatják Amerikának. Később több felnőtt nő is megvádolta szexuális erőszakkal.

Európában azonban tovább alkothatott, és több jelentős filmet is készített, köztük kiemelkedik a Kínai negyed és A zongorista, amely 

három Oscart nyert, köztük a legjobb rendezésért járó díjat.

A díjátadón azonban a rendező nem tudott részt venni.

Polanski rendezőként sem szakított teljesen fiatalkori színészi múltjával, több filmjében is feltűnik statisztaként.

Múltjának árnyairól nem szívesen beszél a nyilvánosság előtt, mint mondta: 

Azt hiszem, jogom van úgy élni az életemet, ahogyan nekem tetszik.

A botrányai azonban már Európában is utolérték, legutóbbi filmjének, A Dreyfus-ügynek a bemutatója előtt feminista szervezetek bírálták a francia filmakadémiát a film 12 kategóriában történt jelöléséért, követelték, hogy az alkotást zárják ki a versenyből. 

Bár Polański végül megkapta a Cesar-díjat, a párizsi ünnepségen nem vett részt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés