Hirdetés

Döbbenetes riport a Heti Napló új YouTube-csatornáján: az otthonáért aggódik Szily Nóra

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Sokáig albérletben lakott, és arról álmodott, hogy egy parasztházban élheti majd az életét. Most, hogy megvalósult, egy vállalkozás tehet tönkre mindent. A Heti Napló új YouTube-csatornáján látható a döbbenetes riport.

Újranyitna egy bányát egy vállalkozás és négy éven át bányászna dolomitot a Pilisben fekvő Csobánkán. Az ATV Heti Napló Sváby Andrással riportere ellátogatott a körülbelül 3500 fős településre, ahol hetek óta nagy a felháborodás. A lakók többsége épp a természeti értékei és szépsége miatt választotta lakhelyéül a fővárostól 30 kilométerre fekvő települést. “Csobánkát egyfajta ékszerdobozként tudnám leírni, aki idelátogat, azt biztosan beszippantja a természet” - mondta a Nap Hírének Török Réka, az ATV riportere, aki kérdésünkre azt is elárulta, mit tervez a meg nem nevezett vállalkozás. “A cég jövő év elejétől 4 éven át bányásznak dolomitot, majd azt követően 10 éven keresztül sittel töltené fel a bányaterületet, ami egyébként egy Natura 2000-es természetvédelmi területen fekszik.”

Nem túlzás kijelenteni: a helyiek közül senki nem támogatja a bányanyitást. Sőt, össze is fogtak, hogy a vállalkozás ne kaphassa meg a környezetvédelmi engedélyt. Néhány nappal ezelőtt egy lakossági fórumon még a kormányszóvivő, Vitályos Eszter is a kezdeményezés mellé állt. De akad más, olyan ismert tévés is, akinek a bánya megnyitásával a régi álmát tennék tönkre. “Éppen 8 éve lesz, hogy megvettem ezt a házat. Előtte albérletben laktam sok éven át és az álmom az volt, hogy egy parasztházban fogok lakni. Ez egy több mint 100 éves ház, amit megtaláltam, 30 m hosszú, egy 25 méteres tornáccal, igaz, hogy itt a főúton, de közben meg pár perc alatt kint vagyok az erdőben” - mondta a Heti Naplónak Szily Nóra.

Hogy mit mond a település polgármestere és a helyiek? Hogy tehetnek-e bármit a bányanyitás ellen? Kiderül a Heti Napló riportjából, amely a Heti Napló Sváby Andrással új YouTube-csatornáján tekinthető meg:

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés