Hirdetés

16-szor szúrt bajonettel hátulról, most szabadul a Manson-szekta könyörtelen fanatikusa

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint beszámoltunk róla, megrázta Amerikát, hogy 53 év után kiengedték a börtönből Leslie Van Houtent, a hírhedt Charles Manson horrorszekta egyik gyilkos tagját. 

Van Houten 20 éves volt, amikor 1971. januárjában elítélték a brutális kettős gyilkosság miatt. 

Eredetileg társaival együtt halálra ítélték, de miután Kaliforniában eltörölték a legsúlyosabb büntetést, életfogytig tartó börtönt kapott.

Gyakorlatilag a börtönben töltötte az életét, de most kegyelemmel, feltételesen szabadlábra helyezték, miután Kalifornia kormányzója közölte, hogy nem ellenzi a 73 éves nő kiengedését.

A börtönből most egy átmeneti szállásra vitték, ahol várhatóan a következő egy évet tölti majd.

A világ teljesen megváltozott az 53 év alatt, amit Van Houten a börtönben töltött
A világ teljesen megváltozott az 53 év alatt, amit Van Houten a börtönben töltött Sky News

A Skynews értesülése szerint itt olyan alapvető készségeket fog elsajátítani, mint például a bankkártya és az internet használata, valamint készpénz nélküli vásárlás.

Mindezek a technológiák az elmúlt ötven évben jelentek meg, így Leslie Van Houtennek szinte időutazás lesz belépni a 21. századi társadalomba. 

Az Egyesült Államokban nagy vita bontakozott ki a döntés helyességéről, mert a Manson Család a modernkori amerikai történelem egyik legbrutálisabb bűncselekménysorozatát hajtotta végre. 

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó nem vétózta meg a feltételes szabadlábra helyezést, de mint mondta,

mélyen csalódott a bíróság döntése miatt.

"Több mint 50 évvel azután, hogy a Manson-szekta elkövette ezeket a brutális gyilkosságokat, 

az áldozatok családjai még mindig érzik a hatását".

A Manson Család elnevezésű szektát Charles Manson alapította, és főleg fiatal nőket hálózott be. 

Manson a bűncselekményeket megelőzően az ellenkulturális mozgalom ismert alakjának számított, próbálkozott zenei karrierrel és prófétának képzelte magát. 

Zavaros apokaliptikus látomásaihoz a Beatles egyes dalaiból próbált igazolást nyerni, így a Healter Skelter (Csúszda) című számból, amelyet átértelmezett, és faji háborúra utaló tartalmat képzelt bele.

Látomásai alapján követőit gyilkosságok elkövetésére utasította. 

Ezek közül a leghírhedtebb a Tate-LaBianca-gyilkosságok. 1969. augusztus 8-9-én éjszaka Manson utasítására megölték a nyolchónapos terhes Sharon Tate színésznőt, Roman Polanski feleségét, és négy másik embert Tate lakásában, valamint egy házaspárt, Leno és Rosemary LaBiancát a következő éjszaka.

LaBiancáék fejét párnahuzattal letakarták és villanydróttal összekötözték, majd Manson utasítására kivégezték őket. 

Van Houten Rosemary LaBiancát nagyjából 16-szor szúrta meg háturól, bár később a bíróságon azt állította, hogy áldozata már halott volt, amikor elkezdte az őrjöngést.

A támadás után Tex Watson lezuhanyozott, miközben 

a csoport többi tagja az áldozatok vérével üzeneteket írt a falakra.

Manson őrült víziója szerint a megrendezett gyilkosságok kirobbantották volna az apokaliptikus háborút.

Mansont és négy követőjét - Charles "Tex" Watsont, Susan Atkinst, Patricia Krenwinkelt és Leslie Van Houtent - 1971-ben első fokon gyilkosságért halálra ítélték, amit később életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.

Manson 2017. november 19-én, 83 éves korában halt meg, miközben életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, társai közül többen még élnek és börtönbüntetésüket töltik, Leslie Van Houten az első, aki szabadulhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés