Hirdetés

Ön elviselhetetlen, kiborító és képtelenség Önnel együtt élni? Szedjen vitamint!

Nap Híre portré Nap Híre

Természetesen mindenkinek lehet rossz napja, amikor egy kicsit fáradtabb, kicsit ingerlékenyebb, kicsit feszültebb, ám ha ezeket egyre többször érzi magát és ez már a viselkedésére is kihat, akkor érdemes a vitaminok után nyúlni.

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan emberrel, akinek az is baj volt, ha esett az eső, de az is, ha épp sütött a nap. Vannak emberek, akiknek bizony soha, semmivel nem lehet a kedvére tenni, és ez bizony mások kedvére is kihatással lehet. 

Az egy.hu egyik munkatársa arról számolt be, hogy az egyik ismerősének bizony semmivel sem lehetett a kedvére tenni, mindig elégedetlenkedett, mindig mindenben meglátta a rosszat. Bár a barátai elfogadták őt úgy, ahogy van, mert sehogy sem tudták megváltoztatni a szemléletmódját, ugyanakkor számukra megterhelő volt vele időt tölteni. Aztán jött a váratlan fordulat. Ennek az elégedetlenkedő ismerősnek jókora bajt okozott a tápanyaghiányos étkezés, ugyanis a táplálékok nagy részétől félt és gyakorlatilag vajas kenyéren élt. A hosszú ideje fennálló vitaminhiány miatt végül összeomlott a szervezete, és kórházba került.

A nagy ijedtség életmódváltoztatásra késztette az ismerőst, aki elkezdett néhány tápanyagot beépíten az étrendjébe, és az orvosok által felírt vitaminokat is szépen szedni kezdte, például a multivitamint, B-vitaminokat és az ásványi anyagokat. A változatás fokozatosan zajlott, és ahogy épültek be a vitaminok és az ásványi anyagok a szervezetébe, úgy változott a személyisége is. Nos, a tanulság könnyen levonható: ha hiányzik az életéből az öröm vagy a pozitív gondolkodás, akkor lehet, hogy csak vitaminhiányban szenved. 

Na de milyen vitaminokat szedjünk? A kiegyensúlyozott pszichés működéshez ezek kellenek:

Hivatkozás másolása
  • D-vitamin: a depresszió kialakulásában és fennmaradásában szerepe lehet a D-vitaminhiánynak, amely fáradtságot, kedvetlenséget, levertséget okozhat
  • B-vitamin: az idegrendszer fő vitaminja, tartós hiánya esetén többek között hangulatingadozással és szellemi leépüléssel is számolni kell
  • C-vitamin: hiányában jelentkezhetnek a depresszió, a krónikus fáradtság szindróma és a szorongás tünetei
  • Cink: ha szervezetünk a cink hiányától szenved, az agyunk nem feltétlenül tud megfelelően működni, ami viselkedéselváltozásokhoz vezet. Ellenben a cink fogyasztásával csökkenthetjük a depresszió tüneteit (különösen ha magnéziumot is szedünk), illetve megfelelő gyógyszerek kíséretében az ADHD kezelésében is segítségünkre lehet.
  • Magnézium: idegrendszerünk egyik fontos szabályozója, nyugtatója. Szerepe lehet a jó alvásban és a hangulatunk alakulásában is.
  • Omega-3: ez a zsírsav is nagy szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Azoknál a nemzeteknél, ahol sok halat fogyasztanak (ami bővelkedik omega-3-ban), alacsonyabb a depresszió előfordulása. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés