Hirdetés

Ha nem akar megbetegni a télen, ezt az öt vitamint mindenképp szedje!

Garai Kitti portré Garai Kitti

Télen mindenki könnyebben megbetegszik, ezért is nagyon fontos, hogy ebben az időszakban nagyobb figyelmet fordítsunk arra, hogy gondoskodjunk magunkról és a testünkről, hiszen csak így maradhatunk egészségesek a hideg évszakban.

Szerencsénkre rengeteg olyan vitamin és táplálékkiegészítő létezik, amely segíthet az immunrendszerünket kordában tartani és megőrizni az egészségünket. Van azonban ezek közül öt, amelyek szinte elengedhetetlenek ahhoz, hogy télen is egészségesek maradjunk - írja a New York Post.

Ezt az 5 vitamint érdemes beiktatni a napi rutinunkba:

Hivatkozás másolása

C-vitamin: ez az a vitamin, amit szinte már kötelező szedni, télen-nyáron egyaránt. A C-vitamin segíti a sejtek védelmét és az egészség megőrzését, emellett a bőr, az erek, a csontok és a porcok egészségének fenntartásáért is felel, de még a sebgyógyulásokat is segíti. Az NHS szerint a 19 és 64 év közöttieknek napi 40 mg C-vitamin bevitelére van szükségük. Bár megjegyezték azt is, hogy soha ne vegyünk be túl sok C-vitamint, mivel "túladagolása" káros is lehet. 

D-vitamin: talán sokan nem tudják, de a szervezet csak D-vitamin jelenlétében képes kalciumot felszívni, ami nagyon fontos az egészséges csontok fenntartásához. A D-vitamint azonban nemcsak emiatt kell szedni, hanem azért is, mert gyulladáscsökkentő, antioxidáns és neuroprotektív tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek támogatják az immunrendszer egészségét, az izomműködést és az agysejtek aktivitását. Emellett csökkentheti az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, az asztma vagy a reumás ízületi gyulladás. 

B6-vitamin: bár az összes B-vitamin fontos, a B6 különösen sokat tesz hozzá az idegrendszer és immunrendszer egészségéhez - különösen a megfázás és az influenza idején. A B6-vitamin hiánya valóban gyakori, és a hiány olyan tünetekhez vezethet, mint a depresszió, a zavartság és az ingerlékenység. A vitamin segít a szervezetnek a táplálékot sejtenergiává alakítani, ami segíthet a téli szezonban a csökkent energián és a fokozott fáradtságon. A B6-vitamin forrásai közé tartozik a banán, a tonhal és a lazac, a hüvelyesek, a marha- és sertéshús, a diófélék, a baromfi, a csicseriborsó, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a dúsított gabonafélék.

Cink: a cink egy olyan ásványi anyag, amely segíthet a szervezet természetes védekezőképességének fokozásában - különösen a szezonális bőrbetegségek és betegségek ellen -, valamint segíthet a nyugodt alvásban. Mint ismert, az immunrendszer és az anyagcsere működését is segíti a cink, a Healthline szerint pedig még a bőr egészségében, a sejtnövekedésben is szerepet játszik, ráadásul védelmet nyújthat a pattanások és a gyulladások ellen. A kutatások a cinket számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, többek között az immunrendszer erősítésével, a sebek gyógyulásának felgyorsításával, és potenciálisan csökkenti bizonyos, az életkorral összefüggő betegségek kockázatát. A cinkhiány a tünetek között lehetnek a hasmenés, ritkuló haj, gyengülő ízlelés vagy szaglás, száraz bőr vagy termékenységi problémák szerepelhetnek.

Omega-3: az Omega-3 tele van zsírsavakkal, ami különösen a hideg és száraz hónapokban létfontosságú, hogy segítsen a bőr hidratáltságának megőrzésében. A szervezet nem képes természetes úton előállítani a túléléshez szükséges mennyiségű Omega-3-at, ezért fontos, hogy az "egészséges zsírokat" élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel juttassuk be. A kutatások azt is kimutatták, hogy az Omega-3 számos betegség kialakulásának a kockázatát tudja csökkenteni, mint például a szív- és érrendszeri betegséget, vagy a rák egyes formái. A legjobb Omega-3 forrás egyébként a hal, és az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége azt ajánlja, hogy az egészséges emberek hetente legalább két adag halat fogyasszanak. 

És a ráadás, a vas

Hivatkozás másolása

A Medical News Today szerint a vas létfontosságú a hemoglobin működéséhez, amely fehérje a vérben az oxigén szállításához és más folyamatok elvégzéséhez szükséges. A vas növeli az energiát, elősegíti az egészséges terhességet és fokozza a sportteljesítményt. A vashiány a női sportolók körében a leggyakoribb, és növelheti a cukorbetegség és a májrák kockázatát. 

Miért olyan fontos, hogy ne mulasszuk el a vitaminok szedését?

Hivatkozás másolása

A naphire.hu folyamatosan számol be arról, hogy áll itthon a koronavírus-helyzet és hogy hetente hányan lesznek betegek az influenza miatt. A hideg idő pedig egyáltalán nem segít a helyzetünkön, mert amellett, hogy az alattomos fertőzésektől retteghetünk, a megfázás is könnyebben elérhet minket, ha nem készítjük fel az immunrendszerünket a télre. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés