Hirdetés

Őrjöngenek az orvosok: egy onkológus azt állítja, rákot okozhatnak bizonyos vitaminok

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az egész orvosi közösséget felborzolta az az állítás, miszerint a vitaminok szedése növeli a rák kockázatát. Dr. Mohammad Muneeb Khan, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának onkológusa nemrégiben azt hirdette, hogy a multivitaminokat ugyanolyan figyelmeztetésekkel kellene ellátni, mint amilyenek a cigarettás dobozokon találhatók. 

"A szintetikus tabletták nagy és teljesen szükségtelen mennyiségű mikrotápanyagot tartalmaznak, ami messze meghaladja az átlagos emberi szervezet szükségletét” – állítja Khan. Szerinte a probléma az, hogy a felesleges multivitaminok könnyedén táplálhatják a szervezetünkben naponta keletkező több száz rákos sejtet. "Normális esetben a szervezetünk képes hatékonyan elpusztítani ezeket a rákos sejteket, de ez kihívássá válik, ha jól tápláltak és képesek gyorsan szaporodni" – fűzte hozzá az onkológus. 

Khan állítását egy 1996-os tanulmányra alapozta, amelyben több mint 18 ezer dohányos, volt dohányos és azbesztnek kitett munkás vett részt.  A béta-karotin és retinol hatásossági vizsgálat (CARET) elnevezésű, a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy a nagy dózisú béta-karotin és retinol (A-vitamin) képes-e megelőzni a tüdőrákot. Átlagosan négy év elteltével a béta-karotin és az A-vitamin kombinációja nem volt előnyös, és károsan befolyásolhatta a tüdőrák előfordulását és a tüdőrák okozta halálozás kockázatát" - figyelmeztettek a tanulmány szerzői.

A riasztó eredmények – különösen a tüdőrák előfordulási gyakoriságának 28%-os növekedése a résztvevők körében – eredményeként a CARET-kutatás csaknem két évvel korábban ért véget a tervezettnél.

"Az A-vitamint és a B-vitamin komplexet (beleértve a B1-, B6- és B12-vitaminokat) tartalmazó étrend-kiegészítők napi használatát vizsgáló tanulmányok szintén összefüggést mutattak ki a különböző ráktípusok fokozott kockázatával" - mondta Khan, hozzáfűzve, hogy bár más vitaminok esetében hiányoznak ezek a kutatások, feltételezhető, hogy hasonló eredményt hoznának.

A New York Post kitér arra is a cikkben, hogy van még néhány másik tanulmány is, amely szerint a multivitaminok károsak lehetnek az emberre. Felidézték, hogy egy 2022-es tanulmányban például azt állították, hogy a férfiaknál a multivitaminok nagyobb mértékű szedése esetén magasabb a kockázata a prosztata-és tüdőráknak, valamint a leukémiának, a nőknél pedig a szájüregi rák kialakulásának lehet nagyobb esélye. 

Az amerikai Preventative Services Task Force például a béta-karotin és az E-vitamin-kiegészítők kerülését ajánlja, mivel szerintük ezek növelhetik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. 

Egyáltalán nem bizonyított, hogy a vitaminok bajt okoznának

Hivatkozás másolása

Ezzel szemben az Oregoni Állami Egyetem (OSU) Linus Pauling Intézete már 2015-ben is kijelentette, hogy a vitaminok nem okoznak rákot, a legtöbbjük ártalmatlan, és biztonságos dózisban előnyökkel járhat a szedésük.

"Az Orvostudományi Intézet által ajánlott dózisokban, más néven az ajánlott étrendi adag vagy RDA által bevitt vitaminok és ásványi anyagok jelentik az orvosságot; ugyanazok a vitaminok és ásványi anyagok az RDA-t jóval meghaladó dózisban bevéve káros egészségügyi hatásokkal járhatnak, és így méreggé válhatnak" - írták az OSU-jelentés szerzői.

A szerzők rámutatnak a multivitaminokkal kapcsolatos egyik legnagyobb, leghosszabb és leggondosabban végzett vizsgálatra, a Physicians' Health Study II-re is, amely megállapította, hogy a multivitaminok 11 éven át tartó napi fogyasztása 8%-kal csökkentette a rákos megbetegedések teljes előfordulását - jobban, mint bármelyik eddigi gyógyszer.

Más elismert orvosi csoportok is egyetértenek ezzel. "Az a baj, hogy erre a táplálékkiegészítő-vitára összpontosítunk, a valódi problémát pedig figyelmen kívül hagyjuk" - mondták a Michigani Egyetem Rogel Rákközpontjának dietetikusai.

"Az igazi hangsúlyt nem a kiegészítőkre kell helyezni, hanem a teljes kiőrlésű gabonafélékre, zöldségekre, gyümölcsökre és hüvelyesekre összpontosító egészséges táplálkozásra, amely minden olyan tápanyaggal táplálja a szervezetet, amelyre a rák és más krónikus betegségek megelőzéséhez szükség van" – tették hozzá.

A naphire.hu nemrégiben arról is írt, hogy hamarosan eltűnhetnek a polcokról a megfázás elleni gyógyszerek, miután a CVS Healt kivonja a forgalomból a fenilefrint tartalmazó, szájon át szedhető termékeket az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés