Hirdetés

Szörnyű híreket kaptunk, villámsebességgel terjed Magyarországon a veszélyes vírus

Nap Híre portré Nap Híre

Berobbant a szamárköhögés-járvány Magyarországon.

Sokat romlott a helyzet, mióta a magyar járványügyi hatóság július közepén bejelentette, hogy szamárköhögés-járvány van hazánkban. Az év folyamán július közepéig 185 esetet regisztráltak, azonban az azóta eltelt hetek alatt ez a szám 342-re emelkedett. A Válasz Online számításai szerint 

a heti esetszámok duplájára, de volt olyan hét, amikor közel háromszorosára nőttek. 

A vírus terjedését jól mutatja, hogy a járványügyi hatásóg február közepéig egyetlen gyanús esetre sem bukkant. Február második felében azonban elkezdtek szaporodni a szamárköhögéses esetek. Májusban pedig először fordult elő, hogy egy hét alatt 10-nél több beteget regisztráltak, ez az érték pedig júniusban 20 fölé emelkedett.

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) július közepén erősítette meg, hogy szamárköhögés-járvány van Magyarországon.

A hírek szerint a fertőzöttek csaknem negyede csecsemő. Az esetek 54 százaléka 20 évnél fiatalabbakhoz köthető. Az idősebbek között a 40–49 éves korosztályban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

A tisztiorvosi feladatokat is ellátó NNGYK a szamárköhögés ellen emlékeztető oltást javasol, és a velük egy háztartásban élőknek, valamint a csecsemők gondozásában szerepet vállalóknak is ezt ajánlják. A hirtelen megnövekedett igények miatt azonban helyenként hiány keletkezett az oltóanyagból.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés