Hirdetés

Egyre nagyobb a baj, szigorú korlátozás lépett életbe a nyugat-nílusi láz miatt

Nap Híre portré Nap Híre

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szigorú korlátozásokat vezetett be a tigrisszúnyog terjesztette nyugat-nílusi láz veszélye miatt.

Mint azt a naphire.hu is megírta, már 30 főre emelkedett a nyugat-nílusi lázzal idén megfertőződött magyar esetek száma. Az elmúlt három hétben drasztikusan nőnek az esetszámok. Úgy tűnik, egyre rosszabb a helyzet, ugyanis most az OVSZ is durva szigorítást vezetett be. 

A Telex információi szerint az OVSZ jelenleg nem enged vért adni azoknak, akiknél felmerül a gyanúja annak, hogy tigrisszúnyog-csípés érte őket az elmúlt egy hónapban. A 12. kerületi Rege utca környékén élőket kiemelten vizsgálják magasabb megbetegedési számok miatt - szemlézte az atv.hu.

Az OVSZ attól tart, hogy az esetleges véradás során nyugat-nílusi lázat okozó vírus kerül át azokba, akik vért kapnak, a védekezési stratégia szerintük ezért szükséges. Kemenesi Gábor virológus ugyanakkor azt mondta, hogy a nyugat-nílusi lázat okozó vírus miatt nem szükséges korlátozni a véradást, mivel Magyarországon még nem mutatták ki, fő terjesztője pedig a dalos szúnyog. 

Ennek ellenére a tigrisszúnyog a kedvező klímának köszönhetően valóban elszaporodott Magyarországon és több veszélyes vírust is terjeszt: ilyen dengue, zika és chikungunya. Kemenesi Gábor szerint csak idő kérdése, hogy ezek is megjelenjenek hazánkban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés