Hirdetés

Itt a vége? Úgy csaphatnak le a McDonald's-re és társaira, mint a dohánygyárakra

Virág Sára portré Virág Sára

Több civil szervezet szerint is itt lenne az ideje egyrészt komolyan megadóztatni az egészségtelen ételeket és a snackeket, másrészt pedig jól látható és egyértelmű figyelmeztetéssel ellátni őket a káros hatásaikról. 

Több egészségüggyel foglalkozó civil szervezet szerint is itt lenne az ideje annak, hogy a cigarettásdobozon lévő figyelmeztetéshez hasonló címkékkel bővüljenek a mindennapi élelmiszereink. Emellett új adókat kellene kivetni a snackekre és rágcsákra és be kellene tiltani minden ilyesfajta étel szponzorálását is, így talán hatékonyan fel tudnánk venni a harcot a szívbetegségek ellen. 

Ezen szigorú intézkedéseket ugyanis annak érdekében szeretnék bevezetni, hogy csökkenjen az idő előtt szívbetegségben vagy stroke-ban elhalálozott emberek száma. 

A Brit Szív Alapítvány (BHF) nevű szervezet egyéb intézkedéseket is javasolna annak érdekében, hogy javítsanak az Egyesült Királyság lakóinak étkezési szokásain: például, hogy tilos legyen hatalmas hirdetőtáblákon vagy rádiókban reklámozni a gyorséttermeket. Emellett arra is felszólították a kormányt, hogy kényszerítse rá az élelmiszeripart, tegye táplálóbbá a gyártott ételeket, kezdve azzal, hogy lefaragják a sokszor rejtett, de nagyon magas cukor- vagy sótartalmat. Egy ilyen radikális lépéssel jelentősen lehetne csökkenteni azok számát Angliában, akik szívbetegségben hunynak el 75 éves koruk előtt. Ha csak ezt az intézkedést bevezetnék, azzal már nagyjából 11 ezer ember életét lehetne megmenteni 2035-re, legalábbis a BHF számításai szerint. 

A szívelégtelenséggel kapcsolatos halálesetek száma nagyjából hatvan éven keresztül folyamatosan csökkent az országban, 2019 óta azonban ismét növekedésnek indult. 2022-ben 39 ezer ember hunyt el még a 75. születésnapja előtt – ez a szám 2008 óta nem volt ennyire magas. A szervezet javaslata Keir Starmer múlt heti nyilatkozatára rímel, az Egyesült Királyság miniszterelnöke ugyanis bejelentette: a kormánya hajlandó szigorú lépéseket tenni annak érdekében, hogy csökkentsék az egészségtelen életmóddal összefüggő halálozásokat. Ilyen lenne például, hogy betiltják a dohányzást a nyilvános helyeken – írja a Guardian

A BHF arra kérte a tisztviselőket és politikusokat, kötelezzék az élelmiszergyártó cégeket arra, tegyenek jól látható figyelmeztetést minden csomagolásra azzal kapcsolatban, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek az adott terméknek. 

Ennek pedig kötelezőnek kellene lennie, mert a kérés vagy az ajánlás nyilvánvalóan nem működik ezeknél a cégeknél. Emellett azt is be kellene tiltani, hogy gyorséttermi láncok vagy gyorsételeket gyártó cégek szponzoráljanak sporteseményeket vagy klubbokat. Jelenleg a McDonald's szponzorálja az angol Labdarúgó Szövetség (FA) ifjúsági futball programját, a KP Snacks pedig a krikettet. 

"A kormánynak határozott lépéseket kell tennie mindenki egészségének javítása érdekében: be kell vezetniük azokat az intézkedéseket, amelyekről pontosan tudjuk, hogy hatékonyak. Pusztán a só és a cukor szigorú adóztatása közel 2 millió krónikus betegség megelőzésében segíthet" – írta a szervezet 22 oldalas konkrét cselekvési tervében. Az Egyesült Királyságban 2018-ban vezették be az üdítőitalokra vonatkozó cukoradót, ami sok gyermek egészségét jobbá tette. A szervezet javaslata szerint a gyorsételek hirdetésére vonatkozó tilalmat az óriásplakátokra és a rádiókra is be kellene vezetni, az áruházláncoknak pedig nem szabadna "egyet fizetsz, kettő kapsz" akciókat hirdetni. 

A séf Jamie Oliver cégéhez tartozó Bite Back szintén teljes mellszélességgel támogatta a kezdeményezést. "A nehéz kihívások merész megoldásokat igényelnek, ezért igenis szükség van arra, hogy a kormány közbelépjen a nagy élelmiszergyártó cégek manipulatív taktikái ellen"– fogalmazott James Toop vezérigazgató. A brit élemiszer- és italszövetség szerint a gyártók is egyetértettek abban, hogy drasztikus lépésekre van szükség az emberek egészségi állapotának javítása érdekében. 

"A cégek 2023 óta több mint 160 millió fontot fektettek az egészségesebb ételek és italok gyártásába, csökkentették a cukor- és a sótartalmat, több gyümölcsöt és zöldséget adtak mindenhez és kisebbek lettek az adagok is" - mondta a szóvivő. A brit egészségügyi minisztérium nem kommentálta a BHF javaslatait, mint mondták, az adórendszer bárminemű módosítása a kormány dolga. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés