Hirdetés

Sok a jóból: bajt okozhat, ha túl sokat szed ezekből a vitaminokból

Garai Kitti portré Garai Kitti

Kiderült, hogy bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból nem szabad túl sokat beszedni, ugyanis a következmények sokkal súlyosabbak lesznek, mint egy szimpla gyomorrontás. 

"Mindenképpen azt szeretnénk, ha az emberek óvatosak lennének a zsírban oldódó vitaminokkal, mert ezek csak felhalmozódnak a szervezetben, és túlzott mennyiségben nagyobb mérgezést okozhatnak" - mondta Dr. Wendolyn Gozansky, a Kaiser Permanente minőségügyi vezetője.

A vitaminokat két kategóriára osztják - vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódó vitaminok nem tárolódnak könnyen a szervezetben, és "kimosódhatnak". Ide tartoznak például a C-vitamin, valamint a B-vitaminok (mint a folsav, a biotin, a tiamin, a niacin és mások) - írja a New York Post.

A zsírban oldódó vitaminok viszont könnyebben tárolódnak - ami azt is jelenti, hogy felhalmozódhatnak és mérgezést okozhatnak. Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos, egészséges embernek nincs szüksége extra kiegészítőkre. De ettől függetlenül sokan szednek valamit: a Centers for Disease Control and Prevention szerint a 20 és annál idősebb emberek közel 58%-a számolt be arról, hogy az elmúlt 30 napban valamilyen vitamint vagy kiegészítőt szedett. A nők körében magasabb volt a használat (63%), mint a férfiaknál (51%).

A multivitaminokkal általában nincs gond, és egy alkalmi kiegészítés valószínűleg nem okoz nagy kárt, azonban egyes vitaminok vagy ásványi anyagok túlzásba vitt fogyasztása pusztítást végezhet a szervezetben. Mutatjuk, melyek ezek: 

A tejben található anyag jót tesz a szervezetnek - de csak akkor, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk. A CDC szerint a kalcium a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, de ez nem jelenti azt, hogy a végtelenségig lehet fogyasztani.  A kalcium mintegy 98%-a a csontokban raktározódik, de fontos a fogak egészségéhez és más létfontosságú funkciókhoz, például az erek összehúzódásához és a véralvadáshoz is. 

A túl sok Kalcium fogyasztása - jellemzően étrend-kiegészítőkből - pedig komoly károkat okozhat. A túladagolás tünetei közé tartozhat a hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, sőt a vesekő és a szívproblémák is. "Napi 2200 milligramm fölött már gyomorpanaszok miatt kezdhetünk aggódni, vagy akár a vesekő kialakulása miatt" - mondta Gozansky. Általában az embereknek napi 1000-1200 mg-ra van szükségük, életkortól és nemtől függően. A tej mellett más tejtermék, például a joghurt is segíthet a bevitelben, nem kell feltétlenül étrend-kiegészítőhöz nyúlni.

Bár az alacsony vasszint vérszegénységet okozhat - ami súlyos állapot lehet -, a legtöbb embernél ez a probléma nem áll fenn. A vasat számos ételből, például vörös húsból, gabonafélékből, osztrigából, lencséből és spenótból is be lehet vinni. Bizonyos esetekben - például terhesség alatt - a NIH szerint még szükség is lehet vaspótlásra. A legtöbbször azonban nincs rá szükség, ráadásul a túl sok bevitt vasnak kellemetlen következményei is lehetnek. Ilyen például a hányinger, hányás és hasmenés, de emellett néhány fontos szervet is megzavarhat. "A túl sok vas valójában a máj és a szív problémáit okozhatja, mert lerakódik a szövetekben" - mondta Gozansky. A CDC napi 8-18 mg-ot javasol, életkortól és nemtől függően.

Az A-vitamin kozmetikai formája - a retinol - talán ismerős lehet, de maga a vitamin sokkal többért felelős, mint a ráncok és az öregedő bőr elleni küzdelem. Az A-vitamin egy másik zsírban oldódó vitamin, amely a májban mérgezést okozhat, ha túl sokat szedünk belőle.  "Akut tünetek jelentkezhetnek, mint hányinger, hányás, szédülés, homályos látás" - mondta Dr. Matthew Farrell, az Ohio State University Wexner Medical Center háziorvosa. Egyéb tünetek lehetnek a súlyos fejfájás és az izom- vagy koordinációs problémák. Végül az A-vitamin túladagolása kómához vagy akár halálhoz is vezethet - bár a legtöbb ember megfelelő beavatkozással felépül.

A D-vitamin egyedülálló, mert bár táplálékból is hozzájuthatunk, de a szervezetünk a napfény hatására is állít elő D-vitamint. A CDC szerint egyébként ez az egyik leggyakrabban szedett étrend-kiegészítő. Az elegendő D-vitamin bevitele elengedhetetlen a csontok, a veseműködés és az izmok egészségéhez - de a túl sok már komoly problémákat okozhat. 

Egy 2022-es esettanulmányban egy brit férfi egy táplálkozási szakember tanácsára a napi ajánlott mennyiség 375-szörösét szedte be D-vitaminból. A férfi hónapokon keresztül hányingert, hányást, szájszárazságot, hasmenést és fogyást tapasztalt. Mire végül megjelent a kórházban, a veséi már nem működtek. Egy másik hasonló esetben egy 89 éves férfi a D-vitamin túladagolása miatt hiperkalcémia - vagyis túl sok kalcium volt a vérében - miatt halt meg. Akkor a halottkém még a jelentésében is megjegyezte: "Véleményem szerint fennáll a veszélye annak, hogy a jövőben halálesetek következnek be, ha nem teszünk lépéseket". 

A CDC szerint ezt már napi 5-30 perc kint tartózkodással, tehát napsütéssel be lehet vinni a szervezetbe. Emellett megtalálható a zsíros halakban, például a lazacban, tonhalban, pisztrángban; valamint a tejtermékekben. Számos gabonafélét is D-vitaminnal dúsítottak.

Annak ellenére, hogy a B6-vitamin vízben oldódó vitamin és nehéz túladagolni csak élelmiszerforrásból, mégis veszélyes lehet, ha túl sokat veszünk be belőle. Napi 250 mg-nál több szedése idegkárosodást és fájdalmat okozhat. Az olyan ételek fogyasztása, mint a csicseriborsó, a máj, a tonhal és a lazac ehelyett megteszi a hatását, csak 1,3-1,7 mg-ra van szükséged naponta, életkorodtól függően.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés