Hirdetés

Túladagolta magát a nyugdíjas üzletember - de nem droggal, hanem D-vitaminnal

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az őszi és téli hónapokban érdemes D-vitamint szedni, de nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az adagolással, különben akár súlyos következményei is lehetnek.

A 89 éves David Mitchener nem érezte jól magát, kórházba került, és néhány nappal később hiperkalcémia, azaz a túl sok D-vitamin szedésével összefüggő kalcium felhalmozódása miatt meghalt. Ez az állapot gyengítheti a csontokat, és károsíthatja a veséket és a szívet.

A nyugdíjas üzletember olyan étrend-kiegészítőket szedett, amelyek csomagolásán nem volt feltüntetve, hogy a túladagolás veszélyes lehet - írja a Daily Mail

Az esettel kapcsolatban a helyettes halottkém, Jonathan Stevens levelet írt az Élelmiszer-szabványügyi Hivatalnak és az Egészségügyi és Szociális Minisztériumnak is, amelyben arra kérte őket, hogy fontolják meg, hogy a vitamin-kiegészítők gyártóit kötelezzék arra, hogy figyelmeztetéseket nyomtassanak a csomagolásra.

Stevens jelentése szerint a surrey-i Oxtedből származó Mitchenert tavaly május 10-én szállították kórházba hiperkalcémia miatt. A vizsgálatok kimutatták, hogy a D-vitamin szintje a laboratórium által regisztrálható maximális szintet érte el. Halálának elsődleges okaként később pangásos szívelégtelenséget és akut krónikus veseelégtelenséget, hiperkalcémiát és D-vitamin-toxicitást jelöltek meg, a háttérben iszkémiás szívbetegséggel.

Egészséges - de csak mértékkel!

Hivatkozás másolása

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) a négyévesnél idősebbek esetében azt tanácsolja, hogy "fontolják meg" a napi D-vitamin adag szedését az őszi és téli hónapokban, amikor a nap nem elég erős ahhoz, hogy a szervezet természetes úton termelje meg azt.

Magyarországon, a Semmelweis Egyetem oldalán feltüntetett ajánlás szerint viszont a téli hónapokban jóval nagyobb dózisra lehet szükség ahhoz, hogy meg tudjuk előzni a hiányállapot kialakulását: egészséges felnőttek esetében ez napi 2000 NE. Ennél több viszont alapesetben, vagyis normális körülmények között nem ajánlott. 

Bár a megfelelő vitaminbevitel fenntartása szükséges a csontok, a fogak és az izmok egészségének megőrzéséhez, a BMJ Case Reports című folyóirat 2022-ben figyelmeztetett: világszerte a D-hipervitaminózis (azaz a D-vitamin túladagolásának) növekvő tendenciája figyelhető meg. Ez egy ritka állapot, amelyet a túl sok vitamin bevitele okoz.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés