Hirdetés

Veszélyes és brutális bírságot is kaphatunk érte: ne vezessen így!

Nap Híre portré Nap Híre

A nagy hőségben sokan papucsban vagy mezítláb vezetnek, azonban ez nemcsak balesetveszélyes, de egyes országokban súlyos büntetés is jár érte.

Az autoszektor.hu azt írja, a papucsban való vezetés során előfordulhat, hogy az lecsúszik a lábról és beszorul a pedálok alá vagy közé, ami nehezíti az autó irányítását. Megjegyezték azt is, hogy téveszme, hogy a mezítláb vezetés biztosítja a pedálok kezelését, ugyanis egy padlóféknél akár fájdalmas is lehet, hiszen csupasz talppal az ember kisebb erővel nyomja a pedált, ezzel megnövekszik a féktávolság, amin adott esetben egy baleset elkerülése is múlhat.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy nyaraláskor is érdemes odafigyelni arra, hogy milyen lábbeliben ülünk a volán mögé, ugyanis több országban is bírság jár a nem megfelelő cipőviseletért, vagy adott estben elveszíthetjük a kártérítésünket is:

  • Spanyolországban törvény írja elő, hogy tilos papucsban vezetni, 200 eurós büntetés járhat érte, ha valakit rajtakapnak.
  • Franciaországban törvény ugyan nem határozza meg a cipőviseletet, ám a rendőrnek jogában áll bírságot kiszabni, ha úgy gondolja, hogy a lábbeli befolyásolta a vezetés biztonságát.
  • Az Egyesült Királyságban ugyanez érvényes, itt akár 5800 eurónak megfelelő pénzbírságot és 9 büntetőpontot is kiszabhatnak a felelőtlen sofőrre.
  • Németországban, illetve Olaszországban sem tér ki a törvény a lábbelire vezetés közben, viszont baleset esetén a biztosító akár a telje kártérítést is megvonhatja, ha úgy ítéli meg, hogy ilyen jellegű mulasztás történt.
  • Szlovákiában sincs semmilyen előírás a cipőben vezetésre, és a rendőr sem szabhat ki emiatt bírságot. Viszont ha baleset történik, és megállapítják, hogy a lábbeli szerepet játszott annak megtörténtében, akkor a vétkest 150-800 eurós büntetéssel sújthatják és a jogosítványát is bevonhatják 3 évre.
  • Magyarországon sincs hivatalos előírás arra vonatkozóan, hogy milyen lábbelit kell viselni vezetéskor, ám egy 2021-es eset kapcsán a rendőrség hangsúlyozza: a KRESZ szabálya szerint, aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

Motorozás közben pedig különösen veszélyes lehet, ha nem tartjuk be a biztonsági előírásokat. Vannak, akik védőfelszerelések nélkül, rövid nadrágban és pólóban ülnek fel kétkerekűikre, azonban ez az öltözet baleset esetén semmilyen védelmet nem nyújt. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés