Hirdetés

Pszichopata, aki vezetés közben telefonozik? Megdöbbentő, amit a tudósok állítanak

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Nap Hírén is írtunk arról, hogy manapság egyre gyakrabban használjuk ezt a kifejezést azokra az emberekre, akik a társadalom egésze vagy többsége számára nem tetsző módon viselkednek. Túlhasználjuk a kifejezést, főleg a közösségi médiában.

Az új kutatások szerint azok az emberekek, akik gyakran írnak üzeneteket vezetés közben, aggasztóan kapcsolódnak a pszichopata viselkedéshez.

Az új adatok - amelyek közel 1000 német sofőrrel, köztük 73%-ban nőkkel készített interjúkból származnak - azt mutatták, hogy több mint 600 résztvevő, vagyis körülbelül a megkérdezettek 61 százaléka "problémásan" használja a telefonját vezetés közben. 

A kimaradástól való félelem és az antiszociális viselkedés összefüggései mellett a problémás okostelefon-használók (PSU) három negatív vonást, úgynevezett „sötét hármast” idéztek elő: a nárcizmust, a machiavellizmust és a pszichopátiát, amelyeket más kutatások nemrég a szándékosan hangoskodó autóvezetőkhöz is kapcsoltak - írja a New York Post.

"A problémás okostelefon-használat kiváló előrejelző, függetlenül a sötét triász személyiségjegyeitől” - írták a tanulmány szerzői. 

A kutatócsoport több módszert is javasolt az okostelefonok használatának visszaszorítására vezetés közben. Mint írták, segíteni kell az embereknek, hogy csökkentsék a "problémás okostelefon-használatot" a mindennapi életükbe. Úgy vélik, hogy ez közvetve csökkentheti az úton történő telefonhasználat esélyét, ezáltal pedig megelőzheti a baleseteket és súlyos ütközéseket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés