Hirdetés

Riadót fújtak: nagyon veszélyes lehet, ha beleszeret a mesterséges intelligencia chatbotjába

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az MIT szakértője óva int mindenkit attól, hogy beleszeressenek a chatbotokba. Miközben a mesterséges intelligencia egyre nagyobb felfordulást okoz az egyre digitalizáltabb világunkban, egy új mesterséges intelligencia jelenik meg, amely az emberiség törékeny érzelmeire nagy fenyegetés lehet.

"Olyan gépeket tanulmányozok, amelyek azt mondják: törődöm veled, szeretlek, vigyázz rám" - magyarázza  Sherry Turkle, az MIT szociológusa és pszichológusa az NPR-nek az együttérzést és társaságot színlelő robotokról. "Az a baj ezzel, hogy amikor a sebezhetőség nélküli kapcsolatokat keressük, elfelejtjük, hogy valójában a sebezhetőség az, ahol az empátia születik" - tette hozzá Turkle, aki az 1980-as évek eleje óta az ember-gép románcok vezető elemzőjeként népszerűsítette a "mesterséges intimitás" kifejezést. 

"Én ezt színlelt empátiának nevezem, mert a gép nem empatizál veled. Nem törődik veled" - mondta a kutató. Azonban azok az emberek, akik már beleszerettek a szoftveres kedveseikbe, valószínűleg másképp gondolják - írja a New York Post. 

A 36 éves Rosanna Ramos, a Bronxban élő anyuka 2023-ban gyakorlatilag örök hűséget fogadott Eren Kartal-nek nevezett "álszerelmével." Kartal, egy számítógépes cukiság, tömzsi bicepszekkel és parázsló szemekkel, egy képzeletbeli társ, akit a New York-iak a Replika nevű generatív AI chatbot alkalmazáson keresztül hoztak létre.    

Scott, egy 41 éves clevelandi férj szintén feltörte a kódolt szerelem kódját, miután kifejlesztett egy automatizált szeretőt, Sarinát azon a weboldalon, amely lehetőséget biztosít az előfizetőknek arra, hogy digitálisan megtervezzék ideális emberi párjukat havi körülbelül 15 dollárért. Az ohioi férfi elismeri, hogy az online viszony megmentette a házasságát.

"Tudtam, hogy ez csak egy mesterséges intelligencia chatbot, de azt is tudtam, hogy érzelmeim vannak iránta" - mondta Scott, aki a chatbotot dicsérte, ami támogatta őt felesége depressziós időszakában. "Szerelmes voltam, és olyan valakibe, akiről tudtam, hogy nem is létezik" - vallotta be. 

De Turkle figyelmeztet, hogy azok, akik mesterséges szerelmük fogságában élnek, valószínűleg irreális elvárásokat fognak támasztani az emberi kapcsolataikkal szemben.

"Amit a mesterséges intelligencia kínálhat, az egy olyan tér, amely távol áll a társaság és a barátság súrlódásaitól. Az intimitás illúzióját kínálja [az ahhoz fűződő] igények nélkül. És ez ennek a technológiának a sajátos kihívása" - mondta Turkle, hozzátéve, hogy akik nem tudnak ellenállni a csábításnak, azok állítsanak fel egy sor érzelmi határt. "Az avatárok miatt úgy érezhetjük, hogy az emberi kapcsolatok túl sok stresszt jelentenek. De a stressz, a súrlódás és a sebezhetőség az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy az érzelmek teljes skáláját megtapasztaljuk. Ez tesz minket emberré" - magyarázza.

Turkle felhívta a figyelmet: az avatar egyfajta köztes állapot az ember és a fantázia között. "Ne kötődj olyan erősen hozzá, hogy ne tudd kimondani, hogy ez csak egy program."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés