Hirdetés

Ez már a Black Mirror? A mesterséges intelligencia segítségével keltette életre halott apját egy férfi

Virág Sára portré Virág Sára

James Vlahos informatikus 2016-ban tudta meg, hogy az édesapja halálos betegséggel küzd, a férfi pedig úgy döntött, a lehető legtöbbet hozza ki a hátralévő időből. A mesterséges intelligencia segítségével létrehozott egy chatbotot, ami a halott apja hangján kommunikál. 

A kaliforniai Oaklandben élő James Vlahos 2016-ban tudta meg, hogy az édesapját rákos betegséggel diagnosztizálták. Ez épp egybesett azzal az időszakkal, amikor elkezdte felfedezni e mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket, ezért a férfi úgy döntött, a lehető legtöbbet hozza ki az apja hátralévő idejéből. Órákat töltöttek azzal, hogy felvette az édesapja történeteit az életéről és a gyermekkoráról. "Azon gondolkoztam, hogy hogyan tudnám ezt egy interaktívabb projektté formálni, hogy valamennyit megőrizzek a tényleges személyiségéből" – fogalmazott a férfi. 

James édesapja, John 2017-ben hunyt el, de azt még szerencsésen megérte, hogy a fia a felvett anyagot átalakítsa egy chatbottá: ez a chatbot John hangján felel az életére vonatkozó kérdésekre. 

Halott emberek ilyen módon történő "életre keltését" már többször láthattuk különböző sci-fikben, de a való életben csak most fejlődött odáig a mesterséges intelligencia, hogy itt is megléphessük – írja a BBC. James 2019-ben beindította a HereafterAI nevű alkalmazást értékesítő vállalkozását, amelynek köszönhetően mások is megtehetik ugyanezt a szeretteikkel. A férfi szerint a chatbot önmagában nem töltötte be az apja után maradt űrt, de határozottan segített. 

A dél-koreai DeepBrain AI még ennél is tovább megy: a cég egy videóalapú avatárt állít elő, amelyik képes leutánnozni az adott személy hangját és modorát is. Michael Jung, a DeepBrain egyik vezetője szerint az avatárok 95 százalékos pontossággal hasonlítanak az eredeti személyre, így a gyászoló család nem érzi magát kellemetlenül, amikor vele beszélnek. Laverne Antrobus pszichológus szerint azonban nagyon óvatosan kell bánni az ilyesfajta megoldásokkal. Jelentősen megboríthatja a gyászmunkát az a jelenség, hogy egyébként hallhatjuk és láthatjuk a halottainkat, félig mintha velünk lennének. A szakember szerint akkor lenne csak szabad ehhez a módszerhez folyamodni, ha már túl vagyunk a gyász nehezebb részén. 

A gyász feldolgozását mindenki a maga egyéni módján végzi, ám vannak univerzális tapasztalaink egy-egy szerettünk elvesztése után, és ez: a bürokrácia. Az elhunyt személy után ugyanis rengeteg hivatalos elintéznivaló akad a hagyatéktól kezdve az orvosi nyilvántartásokon át a bankszámlákig, ez pedig a gyászoló családtagokra marad. A 41 éves Elenor is arról számolt be, hogy a férje halála után több tucat céget kellett felhívnia, hogy egyesével elmesélje mindegyiknek a veszteségét. 

Erre a helyzetre nyújt megoldást a Settld, a brit cég ugyanis a hozzátartozók nevében lép kapcsolatba a cégekkel, hogy csökkentse a bürokratikus terheket. A felhasználó feltölti a rendszerbe a szükséges papírokat és mindazon cégek listáját, akikkel kapcsolatba kell lépni. A Settld ezután automatikusan megírja és elküldi az e-maileket. A felhasználó pedig nyomon követheti, hogy válaszoltak-e a cégek és megoldották-e a kért feladatokat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés