Hirdetés

Nagyon közel a világvége, sürgősen cselekedni kell

Garai Kitti portré Garai Kitti

A The Bulletin of the Atomic Scientists, egy atomtudósokból álló amerikai tudományos szervezet kedden 10 órakor bejelentette a végítélet órájának frissítését. A végítélet órája csakúgy, mint tavaly, idén is 90 másodperccel éjfél előtt állt meg, ami azt jelenti, hogy továbbra is globális katasztrófa fenyegeti a világot és példátlan veszély áll fenn. 

Tavaly szintén másfél percre éjféltől állt meg az óra mutatója, ez volt 1947 óta a legközelebb az éjfélhez.

„Félreértés ne essék: az óra visszaállítása 90 másodperccel éjfél elé nem azt jelzi, hogy a világ stabil. Éppen ellenkezőleg. A kormányoknak és a közösségeknek világszerte sürgősen cselekedniük kell” – írta Rachel Bronson, a szervezet elnök-vezérigazgatója a Bulletin közleményében. 

A végítélet órája egy esetleges globális katasztrófa bekövetkeztének esélyét jelzi, hogy milyen közel van az emberiség a teljes pusztuláshoz – írja a New York Post.

2023 előtt az éjfélhez legközelebbi időpont 2020-ban volt, akkor 100 másodperccel éjfél előttre állították az órát. 

A végítélet órájáról a Bulletin Tudományos és Biztonsági Tanácsának 22 tagja dönt, a támogatói tanáccsal konzultálva. Az idő meghatározásakor a testület tagjainak két kérdést tesznek fel:

  • Biztonságosabb a világ, vagy nagyobb veszélyben van-e az emberiség idén, mint tavaly?
  • És az emberiség biztonságban van-e, vagy nagyobb veszélynek van kitéve, mint 75 évvel ezelőtt, amikor ezt a kérdést először feltették.  

A testület számos globális fenyegetést említett, amelyeket figyelembe vettek az idő mérlegelésekor. Ezek többek között: 

„A baljós tendenciák továbbra is a globális katasztrófa felé mutatnak. Az ukrajnai háború és a nukleáris fegyverek széles körű elterjedése növeli a nukleáris eszkaláció kockázatát. Kína, Oroszország és az Egyesült Államok mind hatalmas összegeket költenek nukleáris arzenáljuk bővítésére vagy modernizálására, növelve ezzel a tévedés vagy elszámolás miatti nukleáris háború állandóan jelenlévő veszélyét” – áll a közleményben. 

Hozzátették azt is, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb év a Földön, és hatalmas erdőtüzek, áradások, és más, éghajlattal kapcsolatos katasztrófák sújtották emberek milliót világszerte. Eközben az élettudományokban és más technológiák terén gyors és aggasztó fejlemények következtek be, amik szabályozására a kormányok csak gyenge erőfeszítéseket tettek. 

"De a világot biztonságosabbá lehet tenni. Az óra elmozdulhat” – zárták a tudósok a közleményt. 

A Végítélet órája egy szimbolikus időmérő, amely megmutatja, milyen közel van a világvége. Éjfél jelzi a megsemmisülés elméleti pontját. Az atomtudósokból álló szervezet 1947 óta teszi közzé a szimbolikus óra becsült állását. Eredetileg az óra azt jelképezte, hogy az emberiség mennyire áll közel a globális atomháborúhoz, 2007 óta azonban számításba veszik az éghajlatváltozást, illetve az olyan újabb technológiai eredményeket, melyek visszafordíthatatlanul károsíthatják az emberi életet a Földön.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés