Hirdetés

Megszólalt Varga Judit exférje Novák Katalin botrányáról: nem titkolózni és terelni kell, hanem elnézést kérni

Nap Híre portré Nap Híre

Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférje, Magyar Péter is elmondta, mit gondol a kialakult botrányról.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Novák Katalin köztársasági elnöktől kegyelmet kapott az a férfi, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltusolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. Az ügy hatalmas botrányt robbantott az egész országban, a történtek után az ellenzéki pártok is akcióba lendültek. Az LMP mélységesen felháborodott Novák Katalin döntése miatt, a Momentum átvitte a Sándor-palotához a kordonokat és a köztársasági elnök hivata előtt "Pedofilvédő Novák Katalin” feliratot tettek ki a kordonokra. A DK először levélben tájékoztatta Ferenc pápát arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Őszentsége tavaly áprilisi, magyarországi látogatására hivatkozva adott elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. Majd később a párt bejelentette, hogy méltatlansági eljárást kezdeményeznek Novák Katalin köztársasági elnök ellen.

Lapunk arról is beszámolt, hogy Novák Katalin az ATV kérdésére, miszerint megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, azt válaszolta: a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején. Mint mondta, van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak. Hozátette,  az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúja, ami rengeteg valótlan állítást tartalmaz. Minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, és ő az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni.

A Telex szúrta ki, hogy Varga Judit volt férje, Magyar Péter a Facebookon Skrabski Fruzsina posztja alá kommentelt K. Endre kegyelmi ügyéről. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

"Kedves Fruzsina, minden tisztelettel kérlek, hogy ne keverjük ide a 2006-os ügyet, már csak az akkori áldozatok emléke miatt se. A mostani eset végtelenül egyszerű, született egy rossz döntés, valószínűleg többen is hibáztak. Ilyenkor nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni és ha lehet, valahogy jóvá tenni".

A lap felidézte azt is, hogy Skrabski Fruzsina - aki Novák Katalin 16 fős tanácsadó testületének tagja - azt írta a bejegyzésében, hogy

"Az tény, hogy a 2006 utáni ellenállásban résztvevők kegyelmei nem tetszettek a titkosszolgálat-rendőrség-ügyészség-bíróság maffiának. Minden módon próbáltak engem is leállítani (fenyegetéssel, hamis információkkal, lejáratással) és próbálták Novák Katalint is rávenni, hogy ne adjon kegyelmet (hamis információkkal, javaslatokkal)".

Ebből azt vezette le, hogy K. Endre ügye egy "titkosszolgálati akció" is lehetett, és ezért nem került Novák elé megfelelő információ arról, kinek is ad kegyelmet. Skrabski szerint Novák annyira jó ember, hogy a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatójának falazó K. Endre kegyelme ügyében csak félreértés történhetett.

Magyar Péter szerint azonban többen is hibáztak. A Telex kiemelte, hogy Magyar Péter volt felesége, Varga Judit volt akkor még az igazságügyi miniszter, amikor Novák kegyelmet adott a férfinak. Ez pedig azt jelenti, hogy Varga Judit terjesztette fel a köztársasági elnöknek a kegyelmi kérményt, tehát ő volt az is, aki ellenjegyezte Novák Katalin kegyelmi döntését. A hatályos törvények szerint, ha nem ellenjegyezte volna, akkor K. nem kapott volna kegyelmet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés