Hirdetés

Valós veszély a gyorskajafüggőség - mutatjuk az első jeleket

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Lehet, hogy közel van már a segítség az egészségtelen ételek függőinek.

A legújabb tanulmányok szerint ezek az ellenállhatatlan gyorskaják nem csak ízletesek, hanem függőséget is okoznak - olyannyira, hogy egyes szakértők a Wall Street Journal szerint a csillapíthatatlan sóvárgást már egyfajta mentális betegségnek nevezik.

Az "ultrafeldolgozott élelmiszer-használati zavar" vagy "erősen feldolgozott élelmiszer-használati zavar" tünetei közé tartozik az intenzív sóvárgás és a fogyasztás csökkentésének nehézsége, valamint az elvonási tünetek, mint például az ingerlékenység és a nyugtalanság - közölte Ashley Gearhardt, a Michigani Egyetem pszichológiaprofesszora és az élelmiszerfüggőség területének vezető kutatója, amit a New York Post idézett.

A több évtizede készülő kutatások kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek - például a burgonyachips, egyes gabonafélék, a boltban vásárolt fűszerek és az előrecsomagolt rágcsálnivalók - károsak a szervezet számára. És mivel egyre több bizonyíték van arra, hogy az agy és a bélrendszer szoros kapcsolatban áll egymással, a szakértők szerint az ételek képesek megváltoztatni az elménket is, hozzájárulva a hangulatzavarokhoz, alvászavarokhoz, tanulási zavarokhoz és a kognitív hanyatláshoz.

Egy 2017-ben a PLoS One című szaklapban közzétett tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik négy napon keresztül telített zsírban és hozzáadott cukorban gazdag reggelit fogyasztottak, csökkent a teljesítménye bizonyos tanulási és memóriateszteken, míg azoknál, akik egészségesebb reggelit ettek, nem tapasztaltak teljesítménybeli változásokat.

A BMJ folyóiratban múlt hónapban közzétett egyik nagyszabású kutatásban kiemelték, hogy a nagy mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszert tartalmazó étrendet folytató embereknél megnövekedett a depresszió, a szorongás és az alvászavarok kockázata.

Egy másik, a Journal of Affective Disorders című folyóiratban 2023 márciusában megjelent tanulmány szerint a depresszió aránya 80 százalékkal magasabb azoknál az embereknél, akiknek étrendjében nagy mennyiségben szerepelnek ultrafeldolgozott élelmiszerek.

Amikor ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyasztunk, azok az agy jutalmazó rendszerét érintik - amely az élvezetet, a motivációt és a tanulást foglalja magában -, és még jobban vágyunk rájuk.

Gearhardt szerint ezek a hatások hasonlóak ahhoz, mint amikor az emberek függőséget okozó káros szereket, például nikotint és alkoholt fogyasztanak. "Az emberek intenzíven vágynak az ultrafeldolgozott élelmiszerekre, és kényszeresen fogyasztják őket, és úgy érzik, hogy nem tudják abbahagyni az evésüket" - mondta a WSJ-nek.

Elmagyarázta, hogy minden az élelmiszerek előállításának módján múlhat. Az olyan termékek, mint a chipsek, a reggelizőpelyhek és a nassolnivalók készítésekor az összetevők sejtszerkezetét gyakran lebontják, és megfosztják őket a víztől és a rostoktól, hogy könnyebben rághatóak és emészthetőek legyenek.

"Mivel ezek az ételek gyorsan emésztődnek, az összetevők gyorsabban hatnak az agyunkra, így az ételek függőséget okoznak" - fogalmazott Gearhardt. A magas zsír- és szénhidráttartalom kombinációja azt is megnehezíti, hogy abbahagyjuk az evést.

Gearhardt tanulmányai szerint a csokoládé, a jégkrém, a sült krumpli, a pizza és a chips voltak azok az élelmiszerek, amelyekről az emberek azt jelentették, hogy függőséget okozó módon fogyasztják őket - ezek mind olyan élelmiszerek, amelyeknek magas a zsír- és szénhidráttartalmuk.

"Amerika megbízható háztartási márkáinak gyártói elkötelezettek a tápláló, megfizethető, kényelmes és biztonságos élelmiszerekhez való hozzáférés védelme mellett" - mondta a WSJ-nek a Consumer Brands Association, egy iparági kereskedelmi csoport szóvivője.

A kutatók szerint azonban még mindig sok az ismeretlen terület a témával kapcsolatban, és a kutatás még korai stádiumban van.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendeket korábban összefüggésbe hozták az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a rákos és a szív- és érrendszeri betegségekkel, bár a kalória- és tápanyag-összetételen túl nem teljesen világos, hogy miért.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés