Hirdetés

Sokkoló dolog derült ki sokak kedvenc konyhai eszközéről: mégsem olyan egészséges az air fryer?

Nap Híre portré Nap Híre

Sokkoló dolog derült ki sokak kedvenc konyhai eszközéről: az utóbbi években hatalmas népszerűségre tettek szert az úgynevezett air fryer-ek, most azonban kiderült, hogy mérgező lehet az étel, amit készítünk. 

Az air fryerek, azaz a forrólevegős sütők nagyon népszerűvé váltak az utóbbi években. Ezek a berendezések azért lettek népszerűek, mert úgy lehet bennük finom ropogós ételt készíteni, hogy közben nem használunk olajat, így pedig egészségesebbek is. A piacra való berobbanásuk óta pedig folyamatosan érkeznek a tanulmányok, hogy vajon mnnyivel egészségesebbek. 

Rákkeltő vegyületek képződhetnek sütés közben

Hivatkozás másolása

Az akrilamid egy potenciálisan rákkeltő vegyület, amely akkor keletkezik, ha keményítőtartalmú ételeket magas hőmérsékleten készítünk el. A folyamat a hő és a cukrok, valamint az aszparagin nevű aminosav kémiai reakciójának eredménye, a vegyület különösen 120 Celsius-fokos sütési hőfok felett jön létre – írja az Origo

Egyes tanulmányok szerint az air fryerben készült burgonya akrilamidkoncentrációja magasabb lehet, mint a bő olajban vagy a sütőben sült változatoké. Egy 2024-es, a Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatás például kimutatta, hogy az air fryerben sütött burgonya átlagosan 12,19 µg/kg akrilamidot tartalmazott, míg a bő olajban sült krumpli csupán 8,94 µg/kg-ot. 

Ez pedig azt jelenti, hogy az air fryer használata egyáltalán nem feltétlenül csökkentette ennek a vegyületnek a szintjét. 

A bő olajban való sütésnél egyértelműen egészségesebb az eszköz, a légkeveréses sütővel összehasonlítva azonban ez egyáltalán nem biztos, mert nagyon hasonló mechanizmussal működnek. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés