Hirdetés

Nem tud elaludni esténként? Ez a 7 gyümölcs megoldhatja a problémáját

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok azt ajánlják, hogy a felnőttek naponta legalább 7 órát aludjanak, egy tanulmány szerint 3 amerikai felnőttből 1 (ami körülbelül 84 millió embernek felel meg) nem alszik eleget megszakítások nélkül. Emellett körülbelül 50-70 millió amerikai szenved alvászavartól.

Szerencsére azonban van néhány olyan finomság, ami segíthet abban, hogy kevesebbet forgolódjunk éjszaka álmatlanul az ágyunkban. „Bizonyos gyümölcsök gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak – a melatoninnak és a káliumnak – köszönhetően támogatják a jobb alvást” – hívta fel a figyelmet Max Kirsten, a Panda London alvásszakértője, írja a New York Post.

A következő gyümölcsök valamelyikének rendszeres fogyasztása lefekvés előtt jótékony hatással lehet az alvásra:

Hivatkozás másolása

1. Banán: a banánnak számos előnye van, az energiaszint növelésétől kezdve a puffadás csökkentéséig, de a lefekvés előtti banán a melatoninhoz hasonlóan működhet, és segíthet a minőségi alvásban. A sárga gyümölcs magas magnézium- és káliumtartalommal rendelkezik, mindkettő ellazíthatja az izmokat, valamint triptofánt tartalmaz, amely a szervezetben szerotoninná alakul, ami segíthet az agy megnyugtatásában.

2. Cseresznye: a cseresznye leve melatonint tartalmaz, ami a Healthline szerint remek természetes módja az alvás minőségének és időtartamának fokozására. A fanyar cseresznyelé pedig elképesztően népszerű lett az elmúlt időszakban, miután néhány TikTok-felhasználó is felfedezte, hogy segít az elalvásban.

3. Ananász: az EatingWell szerint az ananász melatonint, C-vitamint, magnéziumot és rostot tartalmaz, amelyek mindegyike segíthet az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában. Emellett bromelain enzim is van benne, amely a gyulladáscsökkentő tulajdonságaival segít az izomlazításba, ezzel megkönnyítve az elalvást – részletezte Kirsten.

4. Kivi: a kivi napi fogyasztása összefüggésbe hozható az alvás minőségének és mennyiségének javulásával. A C-vitamin és a magasabb szerotoninszint elősegíti a relaxációt, így tökéletes lefekvés előtti nassolnivaló.

5. Narancs: a narancs szinte egyet jelent a C-vitaminnal. Ráadásul a klasszikus citrusfélékben található természetes cukrok a testet és az elmét is felpörgethetik közvetlenül lefekvés előtt, így jobban fel tudunk készülni a „kikapcsolódásra”.

6. Papaya: a papaya esti fogyasztása számos olyan előnnyel járhat, amely javítja az alvás minőségét. A gyümölcsben ugyanis megtalálható a kolin, egy különleges tápanyag, amely segíti a szervezetet az elalvásban. A kolin emellett támogatja az izommozgást, a tanulást és a memóriát is. A papaya C- és E-vitamint, valamint folsavat és káliumot is tartalmaz - jegyezte meg Kirsten. A kálium segít ellazítani az izmokat, és mélyebb alváshoz segíthet.

7. Alma: Kirsten szerint az almában lévő rostok és természetes cukrok segíthetnek "megelőzni az éjszakai ébrenlétet". A gyümölcs összetevői emellett segíthetnek stabilizálni a vércukorszintet, és javíthatják az ember általános hangulatát és körérzetét.

Korábban a naphire.hu írt arról is, hogy a hétvégi hosszabb alvással megelőzhetjük a szívrohamot

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés