Hirdetés

Kiakadtak az ukrán katonák, amiért Zelenszkij le akarja váltani imádott főnöküket

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A frontvonalakon harcoló ukrán katonák egyre türelmetlenebbül fogadják a Kijevből érkező pletykákat, amelyek szerint Volodimir Zelenszkij elnök hamarosan kirúghatja szeretett hadseregük főnökét, Valerij Zaluzsnijt – jelentette az AFP a helyszínről.

Mint arról a Naphire.hu is beszámolt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden jel szerint eldöntötte a hadsereget irányító Velerij Zaluzsnij leváltását. A katonák többsége óriási tiszteletet érez az oroszok elleni háborúban elért sikerekben óriási szerepet játszó Zaluzsnij iránt, apafiguraként tekint rá. Zelenszkij nyilvánosan is beszélt az ukrán katonai és politikai vezetés küszöbön álló átszervezéséről.

Félmillió ember besorozása a tét?

Hivatkozás másolása

Zaluzsnij és Zelenszkij között a hírek szerint koncepcionális vita alakult ki az ukrán hadsereg létszámának növeléséről – a háborús veszteségek és a hihetetlen mértékű kivándorlás miatt egyre nehezebb feltölteni a hadsereg sorait. A vita kiéleződését jelezheti, hogy Zelenszkij arról beszélt nyilvánosan, hogy nem borzolná az ukrán társadalom kedélyeit újabb félmillió ember behívásával.

Zaluzsnij már a 2022 februári orosz invázió előtt is az ukrán fegyveres erők élén állt. A Zelenszkijjel való nézeteltérései tavaly kerültek reflektorfénybe, amikor a The Economistnak adott interjújában Zaluzsnij azt mondta, hogy a fronton patthelyzet alakult ki, amit Zelenszkij nyilvánosan visszautasított.

Kudarcba fulladt ellentámadás

Hivatkozás másolása

A Zaluzsnij menesztéséről a médiában hetek óta zajló lázas találgatások után Zelenszkij a héten azt mondta, hogy nagyszabású átszervezésre készül az ország vezetésének "újraindítása" érdekében, beleértve a fegyveres erőket is, mivel a frontvonal megmerevedett, és Ukrajna tavalyi, nagy várakozással várt ellentámadása nagyrészt nem tudta visszaszorítani az orosz védelmi vonalakat.

Az Ukrajna keleti részén húzódó frontvonalakon, ahol az orosz hadsereg több ponton eredményesen nyomul előre, a kimerült ukrán katonák frusztráltan és türelmetlenül fogadják a kijevi hatalmi harcokat – jelentette az AFP a helyszínről.

Kiakadtak a katonák

Hivatkozás másolása

"A parancsnok leváltása harcok közben, különösen, amikor ilyen intenzívek a mi területünkön, nem helyénvaló" - mondta az AFP-nek a hadsereg egyik, "Berija" fedőnevű, a Donyecki területen bevetett egészségügyi alkalmazottja. "Inkább az elnököt váltanám le" - mondta a 25 éves férfi.

Egy másik katona, "Kit", azt mondta, hogy a Zaluzsnij kirúgásáról szóló pletykák irritálják őt, különösen azért, mert Zelenszkij soha nem mondta el nyilvánosan, hogy Zaluzsnij mivel adott okot a menesztésre.

Zaluzsnij, a legenda

Hivatkozás másolása

Mind Zelenszkij, mind Zaluzsnij kulcsszerepet játszott Ukrajna történetének kritikus pillanatában, amikor Oroszország 2022. február 24-én inváziót indított szomszédja ellen. Akkor a világ nagy része arra számított, hogy Moszkva hadserege könnyedén átgázol kisebb szomszédján.

Zelenszkij lett az ukrán ellenállás nyilvános arca, aki nem volt hajlandó elhagyni Kijevet, miközben az oroszok bombázták a fővárost, dacos videókkal üzente meg az ukránoknak és az oroszoknak, hogy nem adja meg magát és egzaltált telefonbeszélgetésekben követelt támogatást a világ vezetőitől.

Eközben Zaluzsnij volt a színfalak mögött az erő, aki az ukrán védekezést irányította, amely minden esély és várakozás ellenére megállta a helyét az orosz hadsereggel szemben.

Zaluzsnij "megtestesíti a legyőzhetetlenségünket, a győzelmünket" - mondta az 50 éves "Kit". "Ő már most egy ikon." "Ha a katonai stratégia megváltoztatásáról van szó, akkor normális, hogy a vezetést is le kell cserélni. De kár lenne, ha ez egy tisztán politikai döntés lenne" – tette hozzá.

A hadseregben "mindenki apafigurakánt tekint Zaluzsnijra" - mondta "Cowboy", egy 38 éves katona. "És mindenki negatívan viszonyul a leváltásának gondolatához".

"Luntik" őrmester szerint a kérdés sok beszélgetés témája volt a fronton, és árt a morálnak egy olyan időszakban, amikor Oroszország - amely még mindig nagyobb létszámú csapatokkal és fegyverekkel rendelkezik - könyörtelenül nyomul előre. A pletykák "mindenféle összeesküvés-elméletekhez" vezettek - mondta. "Minél veszélyesebb egy egység helyzete, annál többet beszélnek árulásról és összeesküvésekről" - mondta az 50 éves "Luntik".

Bíznak benne a csapatok

Amikor Oroszország 2022 februárjában inváziót indított, Zaluzsnijnak már komoly hírneve volt, mivel ő irányította az oroszbarát szeparatisták elleni hadműveleteket Kelet-Ukrajnában. Jó kommunikátor, és emellett "sosem volt túl lusta ahhoz, hogy személyesen látogasson el minden veszélyes területre", hogy találkozzon az ott állomásozó csapatokkal, és saját szemével lássa az állásaikat - mondta "Luntik".

"Ő egy olyan szakember, aki érti a valós helyzetet, és nem csak azt, amit a térképen mutatnak" - mondta. "Zaluzsnij rendelkezik a legfontosabbal - a hadsereg bízik benne. Ha egy parancsnokban nem bíznak a csapatok, nem fog elérni semmit, bármilyen nagyszerű szakember is."

Kételyeik ellenére a csapatok azt mondják, hogy nem hagyják abba a harcot akkor sem, ha szeretett vezetőjüket eltávolítják. "Semmi sem fog változni. Továbbra is ugyanúgy fogom végezni a feladataimat, mint eddig" - mondta Vitalij, egy 32 éves katona.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés