Hirdetés

Új kezdet jön az orosz-ukrán háborúban: Zelenszkij bejelentést tett

Nap Híre portré Nap Híre

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban azt mondta, hogy több magas rangú tisztségviselő leváltásával "új kezdetet" fontolgat a csaknem két éve zajló orosz-ukrán háború menetében.

Hetek óta olyan nyilatkozatok jelentek meg az ukrán és a nemzetközi sajtóban, hogy az ukrán elnök Valerij Zaluzsnijnak, a fegyveres erők népszerű főparancsnokának menesztésére készül az orosz hadműveletek elleni védekezés és ellentámadás kérdéseiben köztük kialakult vita miatt.

Zelenszkij azonban hangsúlyozta, hogy az esetleges változások túlmutatnak egyetlen személy leváltásán - írja az MTI. 

"Amikor váltásról beszélek, akkor valami komoly dologra gondolok, ami nem csupán egyetlen személyt érint, hanem az ország vezetésének irányát" - mondta az ukrán államfő a RAI olasz állami televíziónak adott, vasárnap este sugárzott interjúban, amikor Zaluzsnijról kérdezték.

"Azokról van szó, akik Ukrajnát vezetni fogják. Újraindításra van szükség, számos állami vezető leváltásáról beszélek, nem csak a hadsereg területén. (...) Gondolkodom ezen a váltáson. Ez az ország teljes vezetésének kérdése" - tette hozzá.

"Mindannyian egy irányba kell haladjunk, nem szabad elbátortalanodnunk, megfelelő és pozitív energiával kell rendelkeznünk, a negativitást otthon kell hagynunk. Nem tanúsíthatunk feladó magatartást" - figyelmeztetett Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy ez alapvető fontosságú a győzelem szempontjából.

A nézeteltérések azóta kerültek előtérbe, hogy a tavaly indított ukrán ellentámadás csak korlátozott eredményeket ért el az orosz erőkkel szemben.

Az Economist című londoni hetilapban megjelent tavaly novemberi cikkében Zaluzsnij azt írta, hogy a háború az "elfáradás szakaszába lépett". Ez a kijelentése az ukrán elnök nemtetszését váltotta ki.

Az elmúlt héten az ukrán média két alkalommal is arról számolt be, hogy küszöbön áll Zaluzsnij elbocsátása. Az elnök szóvivője cáfolta, hogy ez megtörtént volna.

Amikor felerősödtek a főparancsnok felmentésével kapcsolatos találgatások, a CNN amerikai televíziónak nyilatkozva Zelenszkij érveket sorakoztatott fel egy újfajta hadviselés mellett.

Azt mondta, hogy egyes ukrán intézmények akadályozzák az országot céljai elérésében, köztük olyan "népszerűtlen intézkedések" bevezetésében, mint a tömeges mozgósítás vagy az orosz létszámfölényt ellensúlyozó hatékony harci erő kiépítésére irányuló erőfeszítések.

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, az oroszok brutális támadásokat hajtottak végre Ukrajnában az elmúlt időszakban. Január végén az orosz hadsereg nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel és drónokkal tizenhárom csoportos csapást mért az ukrán katonai-ipari komplexum létesítményeire, amelyek tengeri drónokat, lőszert és rakétát gyártottak, valamint katonai repülőterekre, üzemanyagbázisokra és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési helyére. Arról is írtunk, hogy az oroszok a határhoz közeli Szumi megyét is támadták, több civil is meghalt. A múlt héten pedig arról számoltunk be, hogy az oroszok mérgező anyagot tartalmazó lövedékeket vetettek be az ukránok ellen. Az oroszok a napokban bejelentették azt is, hogy az ukrán hadsereg veszteségei meghaladták a 23 ezer főt januárban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés