Hirdetés

Újabb rossz hírt kaptak azok, akik most tanulnának meg vezetni

Nap Híre portré Nap Híre

A megállíthatatlanul emelkedő költségek miatt érezhetően kevesebben jelentkeznek jogosítványt szerezni, az autósiskolák azonban ennek ellenére kénytelenek tovább emelni az árakon az infláció miatt.  

Idén várhatóan még tovább drágulnak a jogosítványszerzés költségei, az autósiskolák ugyanis kénytelen áthárítani a diákokra a folyamatosan emelkedő költségeket – írja a szeretlekmagyarorszag.hu. A KSH legfrissebb adatai szerint egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 345 800 forintba került idén januárban, míg tavaly ugyanekkor még „csak” 322.110 forintba.

Ez azt jelenti, hogy az árak 7 százalékkal drágultak egyetlen év alatt. A kontraszt azonban akkor igazán feltűnő, ha azt vesszük alapul, hogy három évvel ezelőtt átlagosan 201 000 forintba került megszerezni egy jogosítványt. Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (Maisz) elnöke arról számolt be, hogy a költségek növekedése miatt jelentősen megcsappant a jogosítványszerzési kedv, de komoly gondban vannak a hazai autósiskolák is, akik az infláció és a magas üzemanyagár miatt várhatóan idén is kénytelenek lesznek emelni az áraikon.

A kormány emiatt bejelentette, hogy a 2024/25-ös tanévtől, azaz 2024 szeptemberétől a középiskolások és az állami szakképző intézményekben tanulók számára sikeres vizsga esetén átvállalja a B kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte a teljes költségét, utólagos visszatérítés formájában.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés