Hirdetés

Hatalmas változás jön a jogosítványoknál

Nap Híre portré Nap Híre

Elfogadták a javaslatcsomagot, ami érinti többek között a friss jogsisokat és a vizsgáztatást is.

Korábban már írtunk arról, hogy alkalmassági vizsgát kellene tenniük az idősebb autóvezetőknek, amikor meghosszabbítják a jogosítványukat - legalábbis ez volt a terv az Európai Unióban, ami azóta lekerült a napirendről

Most az európai vezetői engedélyekről szóló irányelvet módosító javaslatcsomagot elfogadta az Európai Parlament Közlekedési Szakbizottsága, de több fontosnak tartott javaslat elbukott – írja a Portfolio

A képviselők megszavazták, hogy már a 18 évesek számára is engedélyezzék a teherautó vagy a legfeljebb 16 utast szállító autóbusz vezetéséhez szükséges jogosítvány megszerzését, ha teljesítik a szakmai alkalmassági vizsgálatot, tapasztalt sofőr oldalán pedig akár 17 éves kortól jogosultak lehetnek teherautó-vezetői engedélyre.

Januárban és februárban a támogatók és az ellenzők vitája az Európai Parlament plenáris ülésén folytatódik, de sok javaslat már a szakbizottságon sem ment át, a többi pedig csak egyetlen szavazattal kapott zöldutat.

A szakbizottság támogatta azt az elképzelést, amely szigorítaná a friss jogosítvánnyal vezetőkre vonatkozó előírásokat, például hogy a kezdő sofőrök esetében 0,2 gramm/literben maximalizálják azt a véralkoholszintet, amelynél még megengedett a vezetés. Ez a hazai sofőröket nem érinti, mert nálunk zéró tolerancia van érvényben.

Támogatták a képviselők azt is, hogy a képzések és a vizsgáztatás jobban készítsék fel a gépjárművezetőket a valódi közlekedési kockázatokra, veszélyhelyzetekre, illetve legyen része a képzésnek a vezetés közbeni biztonságos telefonhasználat is.

A digitális jogosítvány bevezetését is megszavazták a képviselők (mellyel külföldön sem lesz szükség a plasztikkártyára).

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés