Hirdetés

Kész horror, undorító dolgok tanyáznak az új ágyneműkben: ezért kell mindig kimosni használat előtt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az új ágyneműt mindig dobd be a mosásba, mielőtt aludnál rajta.

Május a jobb alvás hónapja, amelyet a Better Sleep Council (Jobb Alvás Tanács) támogat, hogy segítsen az egészségesebb alvási szokások ösztönzésében. Lehet, hogy ezt kevesen tudják, de a kielégítő alvás elérésének egyik módja, ha friss lepedő van az ágyon. A TODAY.com szerint 18-24 havonta érdemes lecserélni az ágyneműt. A tisztítási szakértők pedig azt is elárulták, hogy miért érdemes új lepedőt a mosásba dobni használat előtt - írja a New York Post.

Szennyeződések és allergének

Hivatkozás másolása

Bár az ágynemű új, de a gyárakban és a raktárakban előfordulhat, hogy szennyeződések kerülnek a lepedőre, és ha nem mossa ki használat előtt, akkor az ágyába is. Az ágyneműk mosása "eltávolítja a port és a szennyeződéseket, amelyek a gyárban vagy a bolt polcain felhalmozódhattak" - magyarázta Christian Alexander, a Nest Bedding elnök-vezérigazgatója. A Benji Sleep alapítói, Mark és Ben McLean ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a lepedőn felhalmozódó allergének bőrirritációt okozhatnak.

Ágyi poloskák

Hivatkozás másolása

A raktárhelyiségeket is ellephetik rovarok, bogarak és ágyi poloskák. Lorraine Williamson takarítási szakértő azt mondta, hogy "nem bízik abban, hogy az új ágyneműben nem szunnyadnak poloskák." Hozzátette: a bogarak a gyártási vagy csomagolási folyamat során kerülhetnek az új ágyneműre. A lepedők tisztítása, majd 120 fokos hő feletti szárítása elpusztíthatja ezeket az undorító poloskákat. A mosás eltávolíthatja ugyan a bogarakat vagy a petéket, de a szárító el is pusztítja őket. 

Egészségtelen vegyi anyagok

Hivatkozás másolása

A szövetek festése és feldolgozása során használt vegyi anyagok számos egészségügyi problémát okozhatnak, akár rákot is. "Mindig javaslom a lepedők mosását, mielőtt használnánk őket. A szövet feldolgozásánál és festésénél használt vegyi anyagok még a vásárláskor is rajta maradhatnak a terméken" - mondta Hayley Goldbach szakvizsgázott bőrgyógyász. Elmondta, hogy ha valaki nagyon érzékeny a vegyi anyagokra, akkor használat előtt kétszer is ki kell mosnia a lepedőt, vagy néhány órán át a mosógépben kell tartania. 

Goldbach arra is figyelmezteti a fogyasztókat, hogy óvakodjanak a "ráncmentesnek" hirdetett termékektől, mert ezek formaldehidet tartalmazhatnak, ami rendkívül mérgező anyag. 

A szakértők egyetértenek abban, hogy az ágyneműket használat előtt mossuk ki. Arra is figyelmeztetnek, hogy amikor már használatba vesszük, kéthetente mossuk ki az ágyneműt, a párnahuzatot és a paplanhuzatot is. Ellenkező esetben az ágyneműben felhalmozódó baktériumok és poratkák növelhetik a fertőzések, az allergia és a bőrirritáció kockázatát. Az allergiásoknak érdemes hetente kimosni az ágyneműt. A szakértők azt javasolják, hogy a gyakori lepedőváltás mellett a tiszta lepedőket lezárt műanyag zacskóban tároljuk, a hálószobát pedig hetente porszívózzuk. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés