Hirdetés

Nagyon rosszul teszi, ha nem vacsorázik együtt a gyerekével

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik étkezés közben a telefonjukkal vannak elfoglalva vagy tévéznek, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak. Sőt, ehhez az is hozzájárul, hogy sokszor a családok már nem esznek közösen, egy asztalnál.

A képernyők ugyanis elterelik a gyerekek figyelmét arról, hogy tulajdonképpen már jóllaktak, és csak folytatják a falatozást. A kutatók megállapították, hogy azok, akiknek megengedték, hogy evés közben használjanak készülékeket, 15 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak, mint azok, akiknek nem.

A portugáliai Minho Egyetem munkatársai 735 hat és tíz év közötti gyermek étkezési szokásait vizsgálták, minden gyermeket megkérdeztek az előző 24 órában elfogyasztott ételekről, és kikérdezték a szülőket az étkezés közbeni képernyőhasználatra vonatkozó szabályokról - írja a Daily Mail. 

A szakértők szerint eredményeik valószínűleg alulbecsültek, mivel a szülők egy része nem ismerte be, hogy hagyja gyermekét képernyőt használni reggeli, ebéd és vacsora közben.

„Manapság annyira elfoglaltak vagyunk, hogy úgy tűnik, nincs időnk arra, hogy együtt üljünk le egy családi étkezésre. Amikor a gyerekek esznek, és közben néznek valamit a tévén vagy a mobiltelefonon... Csak tovább esznek és esznek, mert a képernyők elvonják a figyelmüket” 

- fogalmazott Ana Duarte vezető kutató.

Felnőttbetegségek gyerekeknél

Hivatkozás másolása

Tam Fry, a Child Growth Foundation társalapítója szerint a családi étkezések gyorsan távoli emlékké válnak, és a túlsúlyos gyerekeknél olyan betegségek jelennek meg - mint például a cukorbetegség -, amelyek korábban csak felnőttekre voltak jellemzők. A túlzott képernyőidő olyan egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható, mint a megemelkedett vérnyomás és a rossz alvás.

Az Ofcom kommunikációs szabályozó hatóság szerint az Egyesült Királyságban a gyermekek 91 százalékának van okostelefonja 11 éves korára. Egy nyolcéves gyermek jellemzően napi két óra 45 percet tölt online. Ez a szám a középiskola megkezdésére több mint napi négy órára emelkedik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés