Hirdetés

Lemond a trónról Károly király a rákbetegsége miatt?

Garai Kitti portré Garai Kitti

A királyi szakértő szerint III. Károly király soha nem fog lemondani, és ennek történelmi oka van.

Ahogy arról a Naphire.hu is beszámolt, rákkal küzd III. Károly. Mint ismert, III. Károly király nemrég kórházba vonult, ahol prosztataműtéten esett át, miután prosztatamegnagyobbodással diagnosztizálták. Arról is beszámoltunk, hogy a műtét másnapján már hazatérhetett volna az eredeti tervek szerint, ám az orvosok csak később engedték ki a londoni magánklinikáról, akkor nem közölték, hogy ennek mi az oka. 

Az uralkodó betegsége kapcsán rengeteg kérdés felmerült, többek között azt is, hogy ha súlyosbodik az állapota, lemondhat-e a trónról III. Károly. Robert Jobson királyi író azonban megválaszolta ezt a kérdést, szerinte ugyanis kizárt dolog, hogy lemondjon Károly és átadja a trónt Vilmos hercegnek. 

Robert a Sunnak azt mondta, bár nem tudják még, hogyan fognak menni a kezelések, ám abban szinte biztos, hogy lemondásra nem fog sor kerülni. "Hallottam, hogy az emberek és a szakértők erről beszélnek, de nincs rá szükség. Van egy rendelet a régensségre, így nincs szükség arra, hogy bárki is lemondjon" - fogalmazott. 

Egy 1937-es törvény szerint az uralkodó átadhatja a hatalmat, ha úgy érzi, hogy nem képes teljes mértékben ellátni a feladatait. A törvény azt is lehetővé tenné, hogy Károly király megtarthassa a címét, de a 41 éves Vilmos herceg átvenné a feladatai többségének ellátását. A palota azonban már bejelentette, hogy az uralkodó két héten belül visszatér a személyes találkozókhoz is. 

Robert Jobson úgy fogalmazott, hogy azt el tudja képzelni, hogy a nyilvános eseményeken Vilmos herceg jelenik majd meg, azonban azt nem hiszi, hogy a király valaha is feladja a pozícióját. Beszélt arról is, hogy szerinte túl magasak az elvárások Károly felé, ugyanis őfelsége tavaly 516 megbízást teljesített, köztük 94 külföldi utazást. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés