Hirdetés

Súlyos veszélyben vannak a társkeresők: Behálózzák, bedrogozzák a védtelen embereket a randikon, hogy kirabolják őket

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Amikor Carlos, a Kolumbiában élő amerikai végre személyesen találkozott azzal a vonzó fiatal nővel, akivel egy társkereső alkalmazáson keresztül ismerkedett meg, az aggodalma kezdett eloszlani. Utólag kiderült, hiba volt.

„Amikor először találkoztunk, volt bennem egyfajta kétely, de aztán mégis úgy döntöttünk, hogy felmegyünk a lakásomra, hogy befejezzük a meccsnézést. Kolumbia és Mexikó játszott egymással, a második félidőt néztük meg a lakásomban” – emlékezett vissza arra a bizonyos estére az egyedülálló édesapa.

Bogotai otthonában megittak egy pohár bort, majd beszélgetni kezdtek. A kémia személyesen is ugyanolyan különlegesnek tűnt, mint online. „Aztán vége lett a meccsnek… megittunk még egy pohár bort, majd emlékszem, hogy furcsán éreztem magam, mintha nehezebb lett volna a fejem. Ez az utolsó dolog, amire emlékszem” – mondta Carlos, aki a magánélete védelme érdekében nem engedte meg, hogy a valódi nevét közöljék.

A férfi másnap reggel annyira szédült, hogy kórházba ment. Ott közölték vele az orvosok, hogy elkábították. Napokba telt, mire teljesen rendbejött. Amikor Carlos végre hazatérhetett, rájött, több holmija is eltűnt – többek között a saját és a gyermeke útlevele is – írja a CNN.

A lap kiemelte, Carlos nincs egyedül. Az ismerkedés közbeni erőszakos bűncselekmények – amelynek főként nők az áldozatai – rendkívül gyakoriak Kolumbiában, a közelmúltban történt erőszakos incidensek sorozata, amelyek során a szerelmet kereső embereket bántalmazták, kirabolták, néhány esetben pedig meg is ölték, felkeltette az amerikai külügyminisztérium figyelmét is: a bogotai amerikai nagykövetség által kiadott figyelmeztetés szerint 2023 novembere és decembere között nyolc „gyanús haláleset” történt amerikai állampolgárokkal Medellin városában. 

„A bűnözők társkereső alkalmazásokat használnak arra, hogy nyilvános helyekre, például éttermekbe és bárokba csábítsák az áldozataikat, majd később megtámadják és kirabolják őket” – olvasható a január 10-én kiadott biztonsági figyelmeztetésben. „Kolumbiában számos amerikai állampolgárt bedrogoztak, kiraboltak, sőt meg is öltek” – tették hozzá.

A figyelmeztetésben azt javasolják az országban tartózkodó amerikai állampolgároknak, hogy „legyenek óvatosak és alkalmazzanak szigorú szabályokat a személyes biztonságuk megőrzése érdekében”.

A legtöbb online társkereső alkalmazás segélyvonalakat kínál a felhasználók számára a randevúkon történt incidensek esetére, sőt tippeket is megosztanak velük, hogy elkerüljék az erőszakot.

Az amerikai tisztviselők jelenleg úgy gondolják, hogy a nyolc haláleset nem függ össze, ugyanakkor több esetnél is felmerült a kábítószer-használat, sőt -túladagolás, valamint rablás, és mindegyik áldozat használt társkereső alkalmazásokat.

Az amerikai rendőrök az elmúlt 12 hónapban az online társkereső alkalmazásokkal kapcsolatos rablásokról szóló jelentések számának növekedését tapasztalták. Ez pedig azt sugallja, hogy az áldozatok tényleges száma ennél még magasabb lehet, ugyanis „sokan szégyellik a velük történteket és nem akarják végigcsinálni a bírósági eljárást” – tették hozzá.

Mi történik Kolumbiában?

Hivatkozás másolása

A CNN kiemelte, hogy a külföldi állampolgárok vagy turisták halálát okozó incidensek korábban viszonylag szokatlanok voltak Kolumbiában – 2022 utolsó két hónapjában mindössze egy amerikai állampolgár halt meg az országban, az ő halálát fulladás okozta a Karib-tenger partján fekvő Santa Marta városában.

De ahogy a koronavírus-járvány utáni utazások száma és az országba irányuló turizmus felpörgött, az erőszakos bűncselekmények is növekedni kezdtek. Csak Medellinben a külföldiek ellen elkövetett lopások száma 2023 harmadik negyedévében 200 százalékkal nőtt a 2022-es év azonos időszakához képest.

Sok rablás vagy emberrablás esetén pedig a bűnözők kábítószereket és nyugtatókat használnak, hogy tehetetlenné tegyék áldozatukat.

Egy átlagos bogotai vagy medellini éjszakán nem ritka, hogy egy bizonyos szkopolamin nevezetű drog áldozatává válik valaki, ami egy nehezen kimutatható szer, amely koncentrált formában akár 24 órára eszméletlenné teheti az áldozatot, nagy mennyiségben pedig légzési elégtelenséget és akár halált is okozhat.

A szkopalamint legálisan és kis mennyiségben hányinger elleni gyógyszerként használják, de a bűnözők egy ideje kihasználják a szer nagy mennyiségben okozott hatásait. Az Egyesült Államok tengerentúli biztonsági tanácsadó testülete (OSAC) már 2012-ben figyelmeztette az embereket a szerre és azt állította, hogy Kolumbiában évente akár 50 ezer, a kábítószerrel kapcsolatos incidens is előfordulhat. Az amerikai külügyminisztérium 2023 júniusában kijelentette, Bogotában a szkopolaminnal kapcsolatos bűncselekmények száma emelkedni kezdett.

A kábítószer hatása hosszan tartó lehet.

Carlos a CNN-nek elmondta, hogy őt is szkopolaminnal kábították el, és bár a randija kedden volt, egészen a következő vasárnapig érezte a szer hatásait: folyamatos fejfájásra, memóriavesztésre és hangulatingadozásra panaszkodott.

A férfi azt reméli, hogy az amerikai nagykövetség riasztása által kiváltott új ellenőrzési protokoll megváltoztathatja a dolgokat az országban.

„Megértem, hogy Kolumbia egy olyan ország, ahol sok bűncselekmény történik és azt hiszem, hogy az ehhez hasonló bűncselekményeket a [helyi] hatóságok kicsinek tartják… vagy talán nincsenek is erőforrásaik rá, hogy ezzel foglalkozzanak. De most nyolc emberről beszélünk, akiket az elmúlt hónapokban megöltek”

 – mondta aggódva Carlos. Az amerikai nagykövetség a lapnak elárulta, hogy a kolumbiai hatóságok a biztonsági riasztásra válaszul letartóztattak és büntetőeljárás alá vontak több olyan személyt is, akik az utóbbi időben Medellinben és Bogotában is külföldieket kábítószereztek be, majd raboltak ki.

Úgy tűnik azonban, hogy a riasztás – legalábbis néhány helyi hatalmasságnál – kiverte a biztosítékot. Medellin polgármestere, Federico Gutierrez például a múlt héten azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy szeretné, ha a látogatók inkább az utazásuk során szerezhető pozitív élményekre koncentrálnának, mint a társkereső alkalmazások használatára, amit gyakorlatilag a prostitúcióval és a szexturizmussal azonosított, szembeállítva a "pozitív turizmussal".

„Szeretnénk, ha több külföldi jönne Medellinbe, amerikai állampolgárok, európaiak, bárki, de mindenképpen 'pozitív turizmust' szeretnénk” – mondta a városvezető, amikor erről kérdezték. „Azok az emberek, akik a szex- és drogturizmus céljából akarnak idejönni, azok rosszul teszik ezt”.

Gutierrez január 1-jei hivatalba lépése után hozott egyik első intézkedése a nyilvános helyeken történő kábítószer-fogyasztás betiltása volt. Hasonló rendeletet adtak ki korábban Cartagenában is, a kolumbiai Karib-tenger partvidékének másik turisztikai gócpontjában, ahol a világjárvány utáni turizmus fellendülése után megnőtt az utcai prostitúcióval és a kábítószerrel kapcsolatos incidensek száma.

„Tavaly 482 ezer külföldi érkezett Medellinbe, tehát úgy tűnik, hogy nem mindenki találkozik ezekkel a problémákkal. Garantálom, hogy azok, akik a pozitív turizmus céljából jönnek a városba, hogy megismerjék a kultúránkat és meglátogassák a múzeumainkat, tereinket, nem kerülnek semmilyen veszélybe” – tette hozzá a polgármester.

„Bármit csinálhatott”

Hivatkozás másolása

Visszatekintve a randi estjére, Carlos azt mondja, viszonylag szerencsésnek érzi magát – és megkönnyebbült, hogy a nő a jelek szerint egyedül követte el a bűntényt. Egy közeli üzletben készült biztonsági kamera felvételei azt mutatják, hogy a nő egyedül hagyta el a férfi lakását, a laptopját és más elektronikai eszközöket cipelve.

Mindez pedig sokkal rosszabbul is elsülhetett volna. „Ha belegondolsz, ijesztő ott lenni, bedrogozva, ájultan, miközben képtelen vagy arra, hogy megvédd magad. Bármit megtehetett volna, amit csak akart” – tette hozzá Carlos, aki azóta nem használ társkereső alkalmazásokat, bár elmondása szerint nem ezeket az appokat hibáztatja a történtek miatt.

Ugyanakkor azt érzi, hogy a hatóságoknak és általában a társadalomnak is új megközelítéssel kell reagálnia az olyan esetekre, mint az övé. „Sajnos a körülöttem lévő emberek azt mondták, hogy az én hibám volt, amiért regisztráltam a társkereső applikációra. Úgy gondolom, hogy ebben a korban sokan így ismerkednek és ezzel nincs semmi baj. Néhányan ehelyett azt éreztették velem, hogy az én hibám, amiért egy ilyen platformon kerestem a nőkkel való kapcsolatot”.

Hozzátette, amikor jelentette az esetet a rendőrségen, úgy érezte, hogy őt hibáztatják, amiért nem volt óvatosabb. „[A rendőrök] lényegében azt mondták, miért csináltam ezt, amikor tudom, hogy ez veszélyes és ilyen dolgok megtörténnek, ahelyett, hogy a kötelességüket tették volna” – mondta Carlos.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés