Hirdetés

Milyen hatással lehet Taylor Swift az amerikai választásokra?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Énekesek, celebek, üzletemberek Harris és Trump oldalán - hoz vagy visz a támogatásuk?

Noel Drake, egy 29 éves, Utah államban élő férfi azt mondta, hogy az idei év előtt "nagyon komornak" érezte a politikát, a 2020-as elnökválasztás alatt pedig teljesen kiábrándult volt, azonban Taylor Swift és a rajongói segítettek megváltoztatni a véleményét. "Ez a közösségi érzés, amit a többi Swift-rajongóval való online interakció révén alakítottam ki, tényleg megváltoztatta a politikához való viszonyomat ebben a választási ciklusban" - mondta. 

Miután Swift egy hónappal ezelőtt támogatásáról biztosította a demokrata jelöltet, Kamala Harrist, Drake elkezdte követni a "Swifties for Kamala" nevű, rajongók által vezetett kampánycsoportot. A csoport hivatalosan nem kapcsolódik a Harris-kampányhoz, de rendszeresen tartja a kapcsolatot a kampánystábbal - írja a BBC. 

Mióta kapcsolatba lépett más, hasonló gondolkodású Swiftie-kkel, Drake úgy döntött, hogy aktívabban részt vesz a helyi kampányokban a saját államában.

A BBC több tucat, Drakehez hasonló szavazót keresett fel, akik azt mondják, hogy Swift és megarajongóinak a közösségi médiában közzétett bejegyzései arra ösztönözték őket, hogy elmenjenek szavazni, vagy részt vegyenek a kampányokban. De az is kiderült, hogy csak azért, mert valaki Swift rajongó, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy úgy is fog szavazni, ahogy az énekesnő. 

A BBC Radio 4 Why Do You Hate Me USA című műsorának legújabb epizódjában annak jártak utána, hogy a pop-rajongó Irene Kim, aki a  Swifties for Kamala társalapítója, hogyan vált szuperrajongóból politikai stratégává, és hogy vajon beváltak-e az általa és társai által alkalmazott taktikák. 

A 27 éves Destiny Dél-Karolinából azt mondta, hogy ő és a barátja nem annyira politizálnak, de a Swifties for Kamala posztok segítettek nekik abban, hogy a választásokon a demokratákra szavazzanak. "Nagyon szeretnék egy olyan női elnököt, akinek hasonlóak az értékei, mint nekem. Ez az első olyan választás, amikor emiatt kell szavaznom" - mondta, hozzátéve, hogy még a barátját is - akit mérsékelten konzervatívnak nevezett - rábeszélte, hogy Harrisre szavazzon, és elmondása szerint részben néhány Swifties for Kamala poszt motiválta ebben. 

A hírességek támogatásának - és a rajongóik által generált politikai tartalmaknak - az a vonzereje, hogy a fizetett reklámokkal ellentétben az ilyen típusú, felhasználók által generált tartalmak valódiak. A Harvard Kennedy School egyik tanulmánya, amely a hírességek hatását vizsgálta a választói regisztrációra, azt találta, hogy a "hitelességük” kulcsfontosságú lehet abban, hogy az embereket szavazásra motiválják.

A tanulmány szerzője, Ashley Spillane a BBC-nek elmondta, hogy a hírességek a társadalom "legjobb helyzetben lévő tagjai” közé tartoznak, amikor a választói apátia okainak kezeléséről van szó, mint például az "információhiány, a bizalomhiány és a motiváció hiánya”.

"Az emberek a politikán kívüli helyekről ismerik őket, ami azt eredményezi, hogy a részvételük mélyebbnek és kevésbé önérdekűnek tűnik” – mondta. Swift Harris melletti támogatásának bejelentése után 24 órán belül közel 340 000 ember látogatta meg a vote.gov regisztrációs weboldalt az általa létrehozott egyedi linken keresztül.

Míg Harris Swift, Beyonce és néhány más nagynevű híresség támogatását élvezte, Trump sem maradt rajongók nélkül. Kid Rock, Elon Musk, John Voight és a Nelk Boys nevű YouTuberek támogatása ugyanúgy segíthet neki elérni a fiatal férfiakat, mint ahogy Swift támogatása növelte Harris ismertségét a fiatal nők körében. Trump elkötelezett online támogatói is egyfajta rajongótáborhoz hasonlóan működnek.

Azonban a támogatások vissza is üthetnek, ahogy a közvélemény-kutatások mutatják. A Quinnipiac Egyetem szeptember végi felmérése szerint Swift Harris melletti támogatása a válaszadók 9%-át tette „lelkesebbé” a jelöltség iránt, míg 13%-ukat „kevésbé lelkesítette”. A kutatás Musk Trump melletti támogatásának hatását is vizsgálta: 13% lett lelkesebb, míg 21% kevésbé. Végső soron, csak a választások után derülhet majd ki, hogy a hírességek milyen hatással lesznek a végeredményre. 

Egy szorosnak ígérkező választáson éppen ezek az online támogató csoportok lehetnek azok, akik motiválhatják a szavazókat, hogy elmenjenek voksolni – különösen azokon az ingadozó államokban, ahol a győztest akár csak néhány ezer szavazat döntheti el. Kim, a Swifties for Kamala társalapítója elmondta, hogy a csoportjuk különösen az ingadozó államokban élő embereket célozza meg. 

Peggy Rowe Arizonában él, amely az egyik legjobban figyelt állam a választások során. Elmondta, hogy Harris abortuszjogok melletti támogatása erősítette meg a támogatását az alelnök iránt. "Nagyon szenvedélyesen támogatom a reproduktív jogokat, és a közösségi média tovább erősítette a véleményemet” – mondta.

Bár a Swifties for Kamala minden hagyományos politikai kampánymódszert alkalmaz, a törekvéseikhez egy rajongói szempontból sajátos csavart is adtak. Amikor eseményeken vannak, barátságos karkötőket osztanak, amelyek politikai szlogeneket tartalmaznak, mint például „az én szavazási korszakomban”. Ez egy utalás Swift Eras turnéjára, ahol a rajongók Swift-témájú karkötőket cseréltek, az igazi rajongás jeleként.

Kim elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt kezdték el a személyes kampányolást, és közvetlenül hívják és üzeneteket küldenek a követőiknek. Céljuk, hogy választás napjáig összesen 22 millió közvetlen szavazói kapcsolatot építsenek ki.

Becslése szerint a Swifties for Kamala csoport október közepéig több mint 200 000 dollárt gyűjtött össze Harris kampányára.

Vannak azonban olyan Swift-rajongók is, akiket nem befolyásolt a csoport. Több republikánus és Trump-támogató is kommentelt, akik a kedvenc popcsillagukkal szemben a választott politikusukat részesítik előnyben. A Massachusettsben élő Bri azt mondja, továbbra is a republikánusokra fog szavazni, mert "a nap végén azt embereknek azt kell tenniük, ami a legjobb számukra."

Elmondta, hogy véleménye szerint Swiftnek, mivel olyan hűséges rajongótábora van, ki kellene maradnia a politikából, hogy igazságos legyen minden oldal számára. Taylor Swiftnek "joga van a saját véleményéhez” – mondta, de hozzátette: "Ő az egyetlen híresség, akinek ekkora befolyása van, és nem kellene politikáról beszélnie választási évben."

Bár nem kapta meg a támogatását, Donald Trump támogatói megpróbálták kihasználni Swift rajongóinak szavazói erejét azzal, hogy egy AI által generált mémet készítettek arról, hogy Swift támogatja Trumpot. Valójában Trump volt az, aki először megosztotta a mémet a közösségi médiában, ami viszont arra ösztönözte Swifttet, hogy Harrist támogassa.

Bri elmondta, hogy „soha nem fog nem kedvelni valakit a politikai nézetei miatt” – beleértve a Swifties for Kamala csoport tagjait is. 

Egyébként nem minden online beszélgetés barátságos. Kim elmondta, hogy a heves online vitákba bonyolódás a Swift-rajongók számára egyfajta „beavatási szertartás”. A Swifties for Kamala kampánycsoport azonban most már irányelveket állított fel ennek megakadályozására, részben azért, mert szeretnék megnyerni azokat a szavazókat, akik nem osztják ugyanazokat a nézeteket. "Azt hiszem, mindig jó megpróbálni áthidalni a különbségeket” – mondta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés