Hirdetés

Valami elkezdődött a szépségversenyek világában, és ez jó dolog

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Meglepő fordulat a szépségversenyek világában: Ecuadorban egy 46 éves nő száll versenybe a koronaáért. Ha nyer, az azt jelenti, hogy ő képviseli a kis andoki országot a Miss Universe szépségversenyen. Mindez nem sokkal az után történik, hogy eltörölték a versenyzők felső korhatárát.

Fotó: Instagram/Yajaira Quizhpi

Úgy tűnik, mostanában nagy változások zajlanak a szépségversenyek világában. Nemrég írtunk Chelsea Manalo esetéről, ő lett ugyanis az első fekete nő, aki elnyerte a Miss Universe Philippines címet. Ez azért fontos, mert a szigetországban még mindig nagyon mereven értelmezik, hogy ki számít szépnek.

Közben az Egyesült Államokban pedig sorra kezdtek lemondani a koronáról a Miss Teen USA szépségkirálynői, mondván, személyes értékei már nem teljesen egyeznek a szépségverseny szervezetének értékeivel. Volt olyan is, aki mentális problémáira hivatkozott. 

Most Yajaira Quizhpi - aki a Sierra régiót képviseli - a Miss Universe Ecuador nemzeti címért száll harcba. Most szombaton ő és 24 másik versenyzőnő indul a szépségverseny döntőjén Machalában, El Oro tartományban. A győztes képviseli majd Ecuadort a szeptemberben Mexikóban megrendezésre kerülő Miss Universe versenyen.

Quizhpi az ország történetében a legidősebb nő, aki részt vesz a Miss Universe franchise által szervezett versenyen - írja a CNN

"Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek. Áttörtük a korlátokat, és nőként léphetünk egyet előre anélkül, hogy félnénk attól, hogy mit fognak gondolni és mondani rólunk” - mondta a CNN-nek adott interjúban.

Az ő álma csak azután vált valósággá, hogy a Miss Universe szervezet megváltoztatta a korosztállyal kapcsolatos szabályait. Korábban a versenyzőknek 18 és 28 év közöttinek kellett lenniük. A 2024-es évtől kezdve nincs felső korhatár.

"Az élmény nagyon sokat adott nekem. A férjem és a fiam támogatott. A férjem volt az, aki arra bátorított, hogy regisztráljak és részt vegyek a versenyben” - tette hozzá. Quizhpi egyébként vegyészmérnök végzettséggel rendelkezik.

A nő azt mondja, a többi versenyző támogatta őt, és hogy a kritikától való félelmet le lehet győzni elszántsággal és őszinte barátsággal.

"Nagy szeretettel fogadtak, bajtársiasságot láttam, tanultunk egymástól, a pozitív és negatív tapasztalatokból. Köszönöm a kollégáimnak, akik mindig nagyon szerettek engem. Ez egy nagyszerű életre szóló lecke volt” - mondta.

Több szabadság

Hivatkozás másolása

Quizhpi nem az egyetlen olyan versenyző, aki nem vehetett volna részt a Miss Universe 2023-as szabályainak legutóbbi változtatásai előtt.

A több mint 70 éves történetében először a franchise zöld utat adott olyan nők részvételének, akik házasok vagy elváltak, illetve akik szültek vagy éppen gyermeket várnak. A Miss Universe Ecuador 25 versenyzője közül hét résztvevő anya - négy házas, a másik három pedig elvált.

Az egyik 29 éves versenyző, Daysi Laman, aki elvált és három gyermeke van, azt mondja, hogy a szépségverseny ezzel nagyot lép előre, és kifejezte támogatását Quizhpi iránt. Egy másik résztvevő, a 29 éves Carolina Cobo egy hétéves kislány egyedülálló édesanyja. Úgy fogalmaz, hogy a szépség szubjektív, és hogy a verseny új szabályai segítenek a társadalmi stigmák leküzdésében.

"Nem kell a nőket abba a gondolatba zárni, hogy ha egy bizonyos korban vannak, vagy éppen gyermekük van, akkor már nem tehetnek bizonyos dolgokat. Továbbra is nők vagyunk álmokkal, üzenettel és életcéllal” - mondta egy videóinterjúban Cobo.

Nem Quizhpi az első olyan versenyző, aki korával hívja fel magára a figyelmet: nemrég a 60 éves Alejandra Marisa Rodríguez huszonéveseket utasított maga mögé a szépségversenyen, így ő indulhat a Miss Argentína címért. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés