Hirdetés

Ennek a lánynak a szépségkirálynővé választása valamit nagyon megváltoztathat

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Chelsea Manalo lett az első fekete nő, aki elnyerte a Miss Universe Philippines címet. Ez azért fontos, mert a szigetországban még mindig nagyon mereven értelmezik, hogy ki számít szépnek.

Fotó: Instagram/Chelsea Manalo

A Fülöp-szigeteki anya és afroamerikai apa gyermekeként született 24 éves lány győzelmét a közösségi médiában úgy ünnepelték, mint aki segít ledönteni a hagyományos szépségideálokat, amelyeket az országban régóta tartanak.

„Chelsea győzelme megkérdőjelezi az eurocentrikus szépség(vonások) és a világosabb bőrszín iránti, nemzetünkben mélyen gyökerező preferenciánkat” - írta egy felhasználó a Miss Universe Philippines győzelemről szóló Instagram-posztjára reagálva. „A filippínó szépségideál végre változik” - vélekedett egy másik kommentelő.

A Manilától északra fekvő Bulacan tartományt képviselő Manalo 52 másik versenyzőt győzött le a szigetvilágból és a tengerentúlról. Miközben a verseny mezőnye öt döntősre szűkült, Manalót a színpadon arról kérdezték, hogyan használná szépségét és önbizalmát arra, hogy másoknak erőt adjon.

„Színes bőrű nőként mindig is kihívásokkal kellett szembenéznem az életemben. Nekem azt mondták, hogy a szépségnek megvannak a maga szabványai” 

- mondta, hozzátéve, hogy arra tanították, hogy mindig higgyen magában, az édesanyjában, és tartsa meg a fogadalmait - írja a CNN

Manalo győzelme része annak a szélesebb körű párbeszédnek, amely a szépség fogalmának diverzifikálódásáról szól a Fülöp-szigeteken, ahol bizonyos nyugati eszmék régóta fennmaradtak, részben az ország gyarmati múltja miatt. A nagy produkciók, tévéműsorok, divatkampányok főszereplői jellemzően világosabb bőrű színészek vagy modellek, és ahogyan más ázsiai országokban is, a bőrvilágosító kezelések és termékek nagy népszerűségnek örvendenek.

Manalo képviseli majd a Fülöp-szigeteket a szeptemberben Mexikóban megrendezésre kerülő Miss Universe szépségversenyen. A Miss Universe 2024-en több mint 100 ország képviselteti magát. Idén a versenyen eltörlik a versenyzők számára meghatározott felső korhatárt - korábban a versenyzőknek 18 és 28 év közöttinek kellett lenniük.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés