Hirdetés

Megvan a hosszú élet titka: döbbenetes, de így tényleg lassíthatod az öregedést

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az utazás késleltetheti az öregedési folyamatot, és javíthatja a fizikai és mentális egészséget - derült ki a Journal of Travel Research című folyóiratban megjelent új tanulmányból, amelyet az ausztráliai Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói végezték el. 

Ez az első olyan tanulmány, amely az entrópia elméletét — az univerzum halál és rendetlenség felé tartó általános irányvonalát — alkalmazta a turizmusra.

"Az öregedés, mint folyamat, visszafordíthatatlan. Bár megállítani nem lehet, de lelassítani igen” - mondta Fangli Hu, az ECU doktorjelöltje egy sajtóközleményben.

A kutatócsoport felfedezte, hogy az utazás pozitív fizikai és mentális egészségügyi hatásai - például a testmozgás és a pihenés - valóban segítik a szervezetet az öregedés jeleinek lassításában. És az eredmények sokkal tovább tarthatnak, mint a barnaság - írja a New York Post.

Az olyan aktív élményeket tartalmazó kirándulások, mint a túrázás vagy az úszás, arra ösztönzik az embereket, hogy mozogjanak, és élvezzék a testmozgás számos jól ismert előnyét. Eközben a szabadidős utazás csökkentheti a krónikus stresszt, lassíthatja a túlműködő immunrendszert és elősegítheti az önvédelmi rendszer normális működését, ami lehetővé teheti a szervezet számára, hogy alacsony entrópiájú állapotba kerüljön. 

"A turizmus nem csak a szabadidőről és a kikapcsolódásról szól. Hozzájárulhat az emberek fizikai és mentális egészségéhez is” - mondta Hu, megjegyezve, hogy ez fordítva is igaz.

Egyszerűen fogalmazva: "a pozitív élmények enyhíthetik az entrópia növekedését és javíthatják az egészséget, míg a negatív élmények hozzájárulhatnak az entrópia növekedéséhez és veszélyeztethetik az egészséget”. Tanulmányuk nyomán a szakértők megjegyezték: "az utazásterápia úttörő egészségügyi beavatkozásként szolgálhat."

A döbbenetes megállapításra egyébként épp akkor került sor, amikor a felnőttek minden korábbinál jobban stresszelnek az öregedés miatt, miközben az emberke rengeteg wellness-utazást foglalnak maguknak. A New York Post cikke szerint a nőknek majdnem a fele (47%-a) azt állítja, hogy az öregedés stresszt okoz neki. Az ezredfordulósok 57%-a mondta ezt, míg a Z generáció 56%-a állítja, hogy stresszeli az öregedés. Eközben a férfiaknál is egyre nagyobb az aggodalom, és vannak, akik szélsőséges beavatkozásokhoz is folyamodnak, csak hogy lassítsák az öregedési folyamatot. 

Korábban egyébként írtunk arról is, hogy mi az a 8 szokás, amivel lassíthatjuk az öregedést.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés