Hirdetés

Hatalmas áttörés: Elon Musk legújabb agyi chipjével a vakok visszanyerhetik a látásukat

Garai Kitti portré Garai Kitti

Elon Musk Neuralink nevű cége megkapta az "áttörést jelentő eszköz” státuszt egy olyan implantátumra, amelynek célja, hogy vak betegek visszanyerjék látásukat. 

A "Blindsight” elnevezésű kísérleti agyi implantátum megkapta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyét az önkéntes programban való részvételre. Az FDA szerint ez egyike annak az 58 eszköznek, amely idén eddig megkapta a minősítést.

Musk - aki egyébként arról híres, hogy merész kijelentéseket tesz vállalatai termékeiről jóval azok piacra kerülése előtt - az FDA döntését azzal ünnepelte, hogy megosztott egy fotót a Star Trek: Az új nemzedék című film színészéről, LeVar Burtonról, akinek karaktere, Geordi La Forge egy futurisztikus vizort használt a látáshoz - írja a New York Post.

"A Neuralink Blindsight eszköze lehetővé teszi, hogy még azok is lássanak, akik mindkét szemüket és látóidegüket elveszítették” – írta Musk az X-en. "Ha a látókéreg ép, még azok számára is lehetővé teszi, hogy életükben először lássanak, akik születésüktől fogva vakok" - állítja az üzletember. 

Az "áttörést jelentő eszköz” program célja, hogy "felgyorsítsa az életveszélyes vagy tartós állapotokat kezelő orvostechnikai eszközök fejlesztését, értékelését és a forgalomba hozatal előtti jóváhagyás felülvizsgálatát” - feltéve, hogy megfelelnek a biztonsági előírásoknak. "Hogy a várakozásokat megfelelően alakítsuk, a látás kezdetben alacsony felbontású lesz, mint az Atari grafikája, de végül akár jobb is lehet a természetes látásnál, és lehetővé teszi, hogy infravörös, ultraibolya vagy akár radarhullámhosszakon lássunk, mint Geordi La Forge” – tette hozzá Musk.

Musk 2016-ban társalapítója volt a Neuralinknek. Ez csak az egyik az üzletember számos projektje közül, aki az X és az xAI mesterséges intelligencia startup tulajdonosa, ezek mellett pedig a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója is. 

A Neuralink egy olyan implantátumot is fejleszt, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a lebénult betegek számára a digitális eszközök agyukkal történő irányítását. Mint azt a naphire.hu is megírta, az első Neuralink-implantátumot egy 30 éves arizonai férfi, Noland Arbaugh kapta meg, aki 8 évvel ezelőtt egy búvárbaleset után nyaktól lefelé teljesen lebénult. Májusban ugyan bejelentették, hogy az eszköz váratlanul elkezdett leválni Arbaugh koponyájáról, de a problémát végül sikerült orvosolni. 

Múlt hónapban Musk közölte, hogy a Neuralink sikeresen beültetett egy agyi chipet egy második emberbe is. Az üzletember egyébként korábban azt jósolta, hogy néhány éven belül több százan, 10 éven belül pedig millióan fognak élni az agyukban Neuralinkkel.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés