Hirdetés

Ha sokáig szeretne élni, ezt az öt szokást tegye napi rutinná

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy szakértő megosztotta, hogy mi az az öt szokás, amelyek csupán pár percet vesznek el az életünkből, mégis éveket nyerhetünk velük. 

Bár ezeknek a szokásoknak a jótékony hatását nem biztos, hogy azonnal megérezzük, ám a hosszú élettartam és az egészség javítása szempontjából kulcsfontosságú lehet beilleszteni a mindennapi rutinba - állítják a hosszú élettel foglalkozó szakértők. 

"A jó közérzet és az egészség fontos mindannyiunk számára az élet minden szakaszában. Bár nincsenek biztos garanciák a hosszabb életre, olyan dolgokat viszont mindennap tehetünk, amelyek valóban segítenek abban, hogy egészségesebbek maradjunk az idő múlásával" - mondta Caroline Abrahams, az Age UK igazgatója a Sun-nak. A szakértő szerint ezek a szokásos a rendszeres testmozgástól kezdve az alvási szokások betartásán át még azt is magukba foglalják, hogy rendszeresen beszélgessünk a barátainkkal és a családtagjainkkal. 

Dr. Kien Vuu, az öregedés elleni és regeneratív orvoslásra szakosodott orvos pedig elárulta, hogy vannak olyan napi rutinok, amelyek jelentős hatással lehetnek arra, hogy meddig élünk. 

A szakértők szerint ezekkel az apró szokásokkal tovább élhetünk: 

1. A stressz csökkentése

Hivatkozás másolása

Bizonyított, hogy a tudatosság csökkenti a stressz-szintet, miközben javítja a mentális és fizikai egészséget. A stressz csökkentése különösen fontos lehet a hosszú élettartam szempontjából, mivel a tanulmányok szerint a magas stressz-szint összefüggésbe hozható a várható élettartam lerövidülésével. A Harvard kutatói nemrégiben azt állították, hogy a stressz hatására a szervezet biológiailag gyorsabban öregszik, mint ahogyan az természetes módon történne. 

Dr. Vuu azt javasolta, hogy tisztítsuk ki az elménket, és kevesebb mint egy percig koncentráljunk a jelen pillanatra. Szerinte ez lehet egy egyszerű légzésgyakorlat is, már az is nagyon sokat segít. 

2. Végezz egy 5 perces edzést

Hivatkozás másolása

A rendszeres testmozgás hatékony "fegyver" az öregedés ellen, és még csak nem is kell mindig egy teljes edzéstervet követni ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk. A legújabb kutatások ugyanis kimutatták, hogy mindössze 11 perc intenzív séta naponta 23 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát. Dr. Vuu szerint azonban még ennyi időt sem kell rááldozni, ugyanis ötperces edzésszünetek is segíthetnek a koncentrációban és a produktivitásban. 

A szakértő szerint akár a guggolás is segíthet, vagy egy gyors séta. Caroline ezzel kapcsolatban elmondta, bizonyított tény, hogy a nagyobb fizikai aktivitás csökkenti a depresszió, a demencia, a szívbetegség, a stroke, a Parkinson-kór és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Megjegyezte azt is, hogy a szabadban végzett testmozgás több előnnyel jár, és könnyedén be is iktatható a mindennapokba, ugyanis például elég csak sétálva menni a boltba ahelyett, hogy kocsiba pattanunk. 

3. Az alvási órák helyett a lefekvés időzítésére koncentrálj

Hivatkozás másolása

A jó alvás a jó egészség egyik sarokköve. Dr. Abrahams azt mondta, az alvásminták az életkor előrehaladtával megváltoznak, és az alvás hiánya közvetlenül kihathat arra, hogy hogyan érezzük magunkat. Az NHS ajánlása szerint a felnőtteknek napi hét és kilenc óra közötti alvás szükséges, de Dr. Vuu úgy véli, fontosabb az alvás időzítése, mint az, hogy egy késői éjszakát ágyban töltött extra idővel pótoljunk. A szakértő azt javasolja, hogy mindig ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel, még hétvégén is. 

Caroline hozzátette, hogy az esti pihenés és lazulás kulcsfontosságú az alvás javításához, így mielőtt ágyba bújnál, olvass egy könyvet, hallgass zenét, vagy vegyél egy kádfürdőt. "Ha nehezen alszol, próbáld meg csökkenteni a nappali alvást és fogyassz kevesebb koffeint" - tette hozzá.

4. Görgetés helyett hívj fel egy barátot

Hivatkozás másolása

A szeretteinkkel és a barátainkkal való kapcsolattartás és a társas együttlét lehet a kulcs a jó öregedéshez, ugyanis a Stanford kutatói azt állapították meg, hogy a magány annyira öregíti az embert, mint napi 15 szál cigaretta. A szakértők azt javasolják, hogy fordítsunk elég időt a szeretteinkre, a barátainkra, és ne online chateljünk velük, vagy épp a közösségi oldalakat görgessük, hanem hívjuk fel őket. A személyes találkozás pedig még jobb, ugyanis a másokkkal eltöltött idő segíthet abban, hogy kevésbé szorongjunk. 

5. Sorolj fel három dolgot, amiért hálás vagy

Hivatkozás másolása

Mivel a stressz csökkentése kiemelten fontos a jó öregedéshez és az egészség javításához, ezért Dr. Vuu azt javasolja, végezzünk mindennap hálagyakorlatot. A szakértő szerint naponta pár percet kell arra szánni, hogy felsorolunk három dolgot, amiért hálásak vagyunk. "Nem kell, hogy valami forradalmi dolog legyen - lehet olyan egyszerű, mint hálásnak lenni a reggeli kávé illatáért, vagy azért, hogy a család jól van és egészséges" - mondta, hozzátéve, hogy ő minden reggel ezt teszi fogmosás közben. A kutatások szerint a hála javíthatja a fizikai és a mentális egészséget is, esetleg segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Hogyan lehet bevezetni ezeket a szokásokat a mindennapokba?

Hivatkozás másolása

Dr. Vuu szerint hasznos módja annak, hogy ezeket az apró változtatásokat beépítsük a mindennapi életünkbe, az az, ha halmozzuk a szokásokat. Ez azt jelenti, hogy egy új szokást a rutinod egy meglévő részéhez veszed fel, ahelyett, hogy "felesleges" 5 perceket keresel az életedben.

Bár a mindössze néhány percet igénylő egyszerű szokásoknak lehet hosszú távú hatása, érdemes nagyobb változtatásokat is bevezetni a mindennapi rutinodba. "A pozitív és nyitott hozzáállás, az új dolgok kipróbálására való hajlandóság, és az, hogy részt veszünk a körülöttünk zajló dolgokban, fontosak a jó közérzetünk fenntartásában, ahogy idősödünk" - mondta Caroline. "Olyan dolgok, mint például önkéntesség, csatlakozás valamilyen helyi csoportba, vagy új készség elsajátítása, például egy idegen nyelv vagy hangszer tanulása, csak néhány példa azokra a dolgokra, amelyeket érdemes megfontolni, ha arra gondolsz, hogyan hozhatod ki a legtöbbet az életedből."

Caroline ugyanakkor megjegyezte, hogy a pénzügyi biztonságon és a család és barátok támogatásán is múlik a jó mentális és fizikai egészség.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés