Hirdetés

Megvan a hosszú élet titka? Olyasmi lehet a kulcs, ami még csak pénzbe se kerül

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Nagy kockázatnak van kitéve az, aki nem ápolja a kapcsolatot szeretteivel.

Közeleg az ünnepi időszak, ilyenkor sokan felkerekednek, és meglátogatják rokonaikat, barátaikat, hogy együtt ünnepeljenek. Azoknak, akik ezt nem teszik/tehetik meg rendszeresen, sajnos van egy rossz hírünk: egy friss tanulmány szerint azoknál, akik nem tartják a kapcsolatot rendszeresen szeretteikkel, barátaikkal, 39%-kal nőhet a korai halálozás kockázata - írja a CNN

Már számos korábbi tanulmány hozta összefüggésbe a magányosságot vagy a társadalmi elszigeteltséget a korai halálozás és más egészségügyi következmények magasabb kockázatával. De azt alig, vagy egyáltalán nem vizsgálták, hogy ezek az összefüggések hogyan függenek a különböző típusú társas kapcsolatok együttes hatásától.

"A magányosság két különböző típusát és a társadalmi elszigeteltség három különböző típusát vizsgáltuk, és azt találtuk, hogy ezek mindegyike összefügg a korai halálozás magasabb kockázatával" 

- mondta Hamish Foster, a tanulmány egyik szerzője, a skóciai Glasgow-i Egyetem Egészség és Jólét részlegének klinikai kutatója.

A szerzők által meghatározott magányérzetet két tényezővel mérték: a résztvevők milyen gyakran érezték úgy, hogy megbízhatnak egy hozzájuk közel álló személyben, és milyen gyakran érezték magukat magányosnak. A résztvevők társadalmi elszigeteltségét azzal mérték, hogy milyen gyakran látogatták meg őket barátaik vagy családtagjaik, milyen gyakran vettek részt hetente csoportos tevékenységekben, és hogy egyedül éltek-e.

A tanulmányban szereplő ötféle társas kapcsolat bármelyikének hiánya - bármilyen mértékben - összefüggésbe hozható volt a korai halálozás magasabb kockázatával - állapították meg a szerzők.

A tanulmányhoz több mint 458 ezer 40 és 69 év közötti résztvevőt figyeltek meg, akiket még 2006 és 2010 között toboroztak. 

Kiderült, hogy azokhoz képest, akiket a családjuk és a barátaik naponta látogattak, az egyedül élőknél, akiket soha nem látogattak, 39%-kal nőtt a korai halálozás kockázata. Az, ha valaki olyan emberekkel lépett kapcsolatba, akik nem tartoztak a szerettei vagy barátai közé, nem segített csökkenteni a kockázatot.

Ez arra utal, hogy - mint ahogy azt sejtettük - a barátokkal vagy a családdal való kapcsolatok értékesebbek lehetnek, mint az esetlegesen felszínes interakciók.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés