Hirdetés

Megvan a hosszú élet titka: gyereket kell nevelni

Nap Híre portré Nap Híre

Az elmúlt években egyre többen jelentették ki, hogy ragaszkodnak a gyermekmentes élethez és nem akarnak gyermekeket szülni. Nos, mindenkinek szíve joga dönteni erről, azonban érdemes kétszer is átgondolni, főleg annak fényében, amit egy új tanulmány eredményei hoztak. A Michigani Egyetem deccemberi tanulmánya szerint ugyanis a gyermeknevelés 76 éves korig meghosszabbítja az ember várható élettartamát

"Az egyik dolog, ami viszonylag egyértelmű, hogy a gyermekvállalás előnyösebb a hosszú élettartam szempontjából, mintha egyáltalán nem lenne gyermekünk" - mondta a kutatás szerzője, Jianzhi Zhang. 

Az eredményekhez ő és társszerzője, Erping Long, a Kínai Orvosi Tudományos Akadémia és a Pekingi Unió Orvosi Főiskolájának hallgatója 276 ezer, az Egyesült Királyságban élő személy egészségügyi és genetikai adatait tekintette át - írja a New York Post.

A kutatásban megállapították azt is, hogy azok a férfiak és a nők, akiknek kevesebb gyerekük van, nagyobb valószínűséggel élnek elég hosszú ideig ahhoz, hogy lássák a gyermekeiket felnőni.

A szakértők azt is megjegyezték, hogy két gyermek nevelése a leghosszabb élettartammal jár együtt, és azok az emberek, akik szülővé válnak, 5-10%-kal hosszabb élettartamra számíthatnak a gyermektelen emberekhez képest. "Az élettartamot mind a kevesebb, mind a több gyermek csökkenti" - fűzte hozzá Zhang.

"A hosszabb élet valószínűségét részben a kisgyerekek felnevelésével járó előnyöknek tulajdonította. "Korábbi tanulmányok azt mutattok, hogy azok az emberek, akiknek vannak gyerekeik, általában több társadalmi interakcióval rendelkeznek, például kapcsolatban állnak más szülökkel, tanárokkal, és a magasabb társadalmi kapcsolatok hosszabb élettartamhoz köthetők" - magyarázta.

Egy 2017-es jelentés azt is felfedezte, hogy a gyerekek segítenek abban, hogy idősebb korban az anyák és apák elméje aktív maradjon - két egész évvel növelve ezzel az életüket. Egy 2020-as vizsgálat pedig azt vetette fel, hogy azok a nők, akiknek az utolsó szülésük viszonylag késői, nagyobb eséllyel élnek hosszabb életet a "leukocita telomer" nevű növekedő genetikai anyag miatt, amelynek hosszúsága befolyásolja a 2-es típusú diabétesz, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés