Hirdetés

Egy darabka történelem - döbbenetes dolog derült ki erről az óráról

Nap Híre portré Nap Híre

Egy floridai árverező egy 1800-as évekbeli zsebórát akart eladni. Első ránézésre semmi különös nem volt benne - majd megtudta, hogy az amerikai elnöki történelem egy igen fontos darabját tartja a kezében.

Fotó: National Park Service

Egy Theodore "Teddy" Roosevelt tulajdonában lévő zsebóra a héten visszakerült New York-i helyére, miután évtizedekkel ezelőtt ellopták, és később egy árverésen bukkant fel - közölte az FBI és a Nemzeti Park Szolgálat.

Roosevelt húga, Corinne Roosevelt Robinson és sógora, Douglas Robinson Jr. ajándékozta neki az órát, mielőtt 1898-ban a spanyol-amerikai háborúba indult Kubába. Az óra belsejében a következő felirat olvasható: "THEODORE ROOSEVELTNEK D.R.-TŐL ÉS C.R.R.-TŐL" - írja a CNN

A parkszolgálat szerint az ezüstóra a háború alatt, afrikai vadászatok és a dél-amerikai Amazonas felfedezése során is vele utazott. A 26. elnök 1919-ben bekövetkezett halála után az órát emlékül megőrizték, és végül a parkszolgálatnak adták, hogy a Long Islanden található Sagamore Hill National Historic Site-ban kiállítsák.

Az órát 1971-ben kölcsönadták - kezdetben hatéves időtartamra, amelyet később meghosszabbítottak - a New York állambeli Buffalóban található Theodore Roosevelt Inaugural National Historic Site-nak. Az órát azonban 1987. július 21-én ellopták.

Csak tavaly, 36 évvel később bukkant fel újra egy floridai árverésen. Az árverező rájött, hogy kinek a zsebórájáról van szó, és felvette a kapcsolatot az illetékesekkel. A parkőrség és az FBI ezután együttműködött, és közösen igyekeztek igazolni, hogy az óra valóban a volt elnök 1987-ben ellopott órája.

Az órát csütörtökön szállították vissza New Yorkba, hogy Roosevelt otthonában, a Sagamore Hill National Historic Site-on helyezzék el, és a következő három hónapban a nagyközönség is megtekinthesse.

A parkszolgálat szerint soha nem derült ki, hogy ki lopta el az órát a kiállításról, és hogyan került végül Floridába.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés