Hirdetés

Elképesztő felfedezésre bukkantak Törökországban – Megtalálhatták Noé bárkáját?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A régészek felfedeztek Törökországban egy csónak alakú dombot, ami alatt ősrégi, 5000 éves „romokat” találhattak, amelyek a feltételezések szerint abból az időszakból származhatnak, amikor a Bibliából is ismert özönvíz történt.

A szakértők most úgy vélik, hogy egy lépéssel közelebb kerültek Noé bárkája “nyughelyének” azonosításához. Mint írták, a Törökországban talált geológiai képződményt feltáró csapat kőzet- és talajmintákat vett a helyszínről, és úgy gondolják, hogy itt találhatóak a hajó roncsai.

A feltárási projekt még 2021-ben kezdődött, és még jelenleg is tart. Az első elemzések szerint az agyagos minták tengeri anyagokat is tartalmaznak. Az eredményekből a kutatók azt feltételezik, hogy a csónak alakú dombon i.e. 5500 és 3000 között emberi tevékenységet folytattak – írja a Daily Mail.

A Biblia szerint a bárka a mai Törökország és Örményország határán fekvő Ararát hegyen kötött ki a 150 napos özönvíz után, amely elárasztotta a Földet, ezzel megölve minden szárazföldi élőlényt, amelyek nem kaptak helyet a fából készült hajón. Az Ararát hegység magasabbik csúcsa, a Nagy-Ararát Törökország legmagasabb pontja. 

Az Ağrı Doğubayazıt körzetében található geológiai képződményt még 1956-ban fedezték fel, azóta gondolják úgy a tudósok, hogy itt lehet Noé bárkája is.

Az Isztambuli Műszaki Egyetem (İTÜ), az Andrew Egyetem és az Ağrı İbrahim Çeçen Egyetem (AİÇÜ) által vezetett szakértői csoport közel egy éve dolgozik a helyszínen, és mintákat gyűjt, amelyekről úgy vélik, hogy kulcsfontosságúak a bibliai történet megerősítéséhez. Munkájuk első része 2022 decemberében kezdődött, amikor 30 féle kőzet- és talajmintát gyűjtöttek össze, amelyeket az ITU laboratóriumában elemeztek.

Faruk Kaya professzor, az AİÇÜ rektorhelyettese elmondta: "A vizsgálatokból nyert első eredmények szerint a térségben már a kőkorszak óta, az i. e. 5500 és 3000 közötti időszakban emberi tevékenység folyt".

Ismert, hogy Noé próféta áradása 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A kormeghatározás szempontjából megállapítható, hogy ezen a területen is volt élet. Ez derült ki a laboratóriumi eredményekből. Azt azonban nem lehet még kijelenteni, hogy a hajó itt van. Hosszú ideig kell még dolgoznunk ahhoz, hogy feltárjuk az igazságot

– tette hozzá. Dr. Andrew Snelling azonban korábban azt mondta, hogy az Ararát-hegy nem lehetett a bárka helye, mert a hegy csak az özönvíz visszahúzódása után alakult ki.

Bár történelmi eseménynek tekintik, a legtöbb tudós és régész nem hisz a bárka történetének szó szerinti értelmezésében. A Bibliában Isten megparancsolja Noénak, hogy építsen egy hatalmas hajót, amely képes megmenteni ő magát, a családját és a világ állatvilágának egy részét.

Az ember gonoszsága és romlottsága sarkallta Istent arra, hogy nagy tisztító özönvizet küldjön a Földre. Mivel Isten úgy ítéli meg, hogy Noé az egyetlen igaz ember, akit érdemes megmenteni, ezért neki adta azt a feladatot, hogy építse meg a hajót.

A Biblia szerint, amikor Noé befejezte feladatát, és Isten "minden állatfajtából kettőt" a bárkára küldött, az özönvíz addig emelkedett, amíg minden hegyet el nem borított, és minden szárazföldi élet el nem pusztult.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés