Hirdetés

Rendkívüli hír: Molnár Zsolt, Horváth Csaba és Tóth Csaba ellen is vádat emeltek a zuglói és újbudai parkolási rendszer ügyében

Nap Híre portré Nap Híre

Vádat emeltek Horváth Csaba, Molnár Zsolt és Tóth Csaba ellen is a zuglói és az újbudai parkolási rendszer ügyében. 

Korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat a zuglói és az újbudai parkolási rendszerrel, valamint a BKV informatikai keretszerződésével kapcsolatos ügyben hét ember, köztük Horváth Csaba zuglói polgármester, Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő, Baja Ferenc volt miniszter és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő ellen, olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség az MTI-nek elküldött közleményében.

A vádirat Zuglót érintő részének lényege szerint 2016-ban a kerületben bevezetett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére közbeszerzési eljárásokat folytattak le.

"Horváth Csaba – a Fővárosi Közgyűlés tagjaként – és Tóth Csaba – a kerület országgyűlési képviselője – a feladat elvégzésére előre kiválasztott egy gazdasági társaságot. Azért, hogy az érintett cég nyerje el a pályázatot, a két politikus befolyásuk érvényesítését ajánlotta a cég képviselőinek. A politikusok közreműködésükért a pályázat elnyerését követően, 2017 és 2019 között havi rendszerességgel 10-15 millió forintot kaptak”

– olvasható a vádiratban, ami szerint Újbudán a közbeszerzés elnyerése után – ugyanez a társaság üzemeltette 2017 és 2020 között a fizetős parkolási rendszert. A vádirat szerint a szerződéses jogviszony gördülékeny működése és a jóváhagyásra kerülő teljesítésigazolások problémamentes kiállítása érdekében a cég havi 4 millió forintot fizetett a Polgármesteri Hivatal egyik vezetőjének. A cég képviseletében eljáró személy érdekeltségébe tartozó másik cég 2019-ben informatikai szolgáltatásokra irányuló keretszerződést kötött a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt.-vel – írták.

A vádirat szerint Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő a cég tendernyertességének esetére 30 millió forintot kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – a korábban betöltött pozícióiból és a meglévő politikai kapcsolataiból eredően meglévő befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza. Később Baja Ferenc „egy állított szerződéses probléma elhárításáért további 7 millió forintot vett át, ezt követően további havi 2-3 millió forintot kért közbenjárásáért” – írta a főügyészség. Azt is hozzáteszik, hogy a vád szerint az erről a korrupciós megállapodásról értesülő Molnár Zsolt országgyűlési képviselő szintén részesedést akart az ügyletből, ezért Baja Ferenc a szerződés meg nem támadásáért 40 millió forintot kért Molnárnak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés