Hirdetés

Rendkívüli hír: Irán támadást indított Izrael ellen

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Irán közvetlen dróncsapásokat indított Izrael ellen szombat este – közölte az izraeli hadsereg az AFP szerint. Előzőleg Izrael arra figyelmeztetett, hogy Irán meg fogja szenvedni az eszkaláció következményeit.

Irán közvetlen dróncsapásokat indított Izrael ellen szombat este – közölte az izraeli hadsereg. Irán közvetlenül a területéről indított drónokat Izraelre – közölte az izraeli hadsereg, ami a regionális ellenségek közötti régóta tartó titkos háború jelentős eszkalációját jelzi.

Pénteken mi is beszámoltunk arról, hogy Izrael 48 órán belül iráni támadásra számít. Ugyanettől tartanak amerikai tisztviselők is. Izrael egyértelművé tette: ha iráni területről éri csapás, akkor iráni területre csap le megtorlásképpen. Arról is írtunk, hogy Joe Biden szerint „inkább előbb, vagy később” várható az Izrael elleni iráni csapás.

Izrael szombaton arra figyelmeztetett, hogy Irán elszenvedi "a következményeket, ha a helyzet további eszkalálódását választja".  Hetek óta egyre nagyobb a félelem a szélesebb körű konfliktustól több mint hat hónapja tartó izraeli háború után, amelyet a Hamász fegyveresei ellen folytat a Gázai övezetben.

A határozott izraeli figyelmeztetés azután hangzott el, hogy Irán lefoglalt egy Izraelhez köthető konténerhajót a Perzsa- (Arab-) öbölben, majd Izrael bejelentette, hogy biztonsági okokból országszerte bezárja az iskolákat.

A Fehér Ház többször is figyelmeztette Teheránt, hogy ne hajtson végre támadást Izrael ellen, válaszul a hónap elején egy damaszkuszi iráni diplomáciai épületet ért légicsapásra. Teherán azonban többször kijelentette, hogy megbosszulja az április 1-jei csapást - amely 16 ember, köztük két iráni tábornok halálát okozta, és amelyért széles körben Izraelt okolták -, de nem részletezte, hogyan.

Az iráni Forradalmi Gárda szombaton a Hormuzi-szorosban lefoglalt egy Izraellel "kapcsolatban álló" konténerszállító hajót - jelentette az állami média. A hajó üzemeltetője, az olasz-svájci MSC csoport közölte, hogy együttműködik az illetékes hatóságokkal a fedélzeten lévő 25 fős személyzet testi épségének biztosítása érdekében.

Izrael és az Egyesült Államok is kalózkodásként ítélte el a lefoglalást, Izrael pedig azt is követelte, hogy az Európai Unió nyilvánítsa a forradalmi gárdát "terrorista szervezetnek". Washingtonban Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője felszólította Iránt, hogy "azonnal engedje szabadon a hajót és nemzetközi legénységét". "Egy civil hajó provokáció nélküli elfoglalása a nemzetközi jog durva megsértése, és kalózkodásnak minősül" - mondta.

Joe Biden elnök megszakította hétvégi útját szülőföldjén, Delaware államban, hogy sürgős konzultációkat folytasson Washingtonban - közölte a Fehér Ház.

Nem jön Magyarországra az izraeli külügyminiszter

Hivatkozás másolása

Israel Katz izraeli külügyminiszter elhalasztotta tervezett magyarországi és ausztriai látogatását - közölte szóvivője.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő nem sokkal a hajó elfoglalása után figyelmeztetett: "Irán viselni fogja a következményeket, ha úgy dönt, hogy tovább eszkalálja a helyzetet".

Később bejelentette, hogy "a biztonsági helyzetre való tekintettel" felfüggesztik az iskolák működését Izraelben. Az intézkedés a hadsereg online irányelvei szerint két napig tart.

Jordánia bejelentette, hogy szombat estétől lezárja légterét, miközben Irán legfelsőbb vezetőjének egyik tanácsadója azt mondta, hogy Izrael "teljes pánikban" van Teherán fenyegető válasza miatt.

"Nem tudják, hogy Irán mit akar tenni, ezért ők és támogatóik rettegnek" - mondta Yahya Rahim vezető tanácsadó.

Holtan találták az izraeli tinédzsert: durva konfliktus Ciszjordániában

Hivatkozás másolása

Mint arról a Naphire.hu rendszeresen beszámolt, több mint fél év telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 250 túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 30 000 ember halt meg eddig a háborúban. 

Miközben az iráni-izraeli feszültség nőtt, az izraeli hadsereg közölte, hogy több mint 30 Hamász-célpontra mért csapást Gáza szerte. Deir al-Balah fő központi városában tűz égett egy lerombolt mecset romjai között. Az izraeli hadsereg "az egész terület kiürítését követelte", mielőtt "percek alatt eltörölték" - mondta Abdullah Baraka, egy szemtanú.

A közeli Nuseirat menekülttáborban élő Abd Thabet elmondta, hogy a lakosokat péntek este figyelmeztették az evakuálásra egy nagy robbanás előtt, amely "hatalmas pusztítást" okozott.

"Az összes házat lerombolták, beleértve az otthonom is" - mondta a 35 éves férfi az AFP-nek.

Ciszjordániában is fellángolt a feszültség, ahol szombaton holtan találtak egy eltűnt izraeli tinédzsert. Benjamin Netanjahu miniszterelnök "szörnyű gyilkosságnak" nevezte a 14 éves Benjamin Achimeir halálát.

Miután a fiú pénteken eltűnt Rámalláh városa közelében, az izraeli erők által támogatott zsidó telepesek százai rajtaütöttek a közeli palesztin falvakon, felgyújtva autókat és házakat, legalább egy falubeli meghalt és több tucatnyian megsebesültek.

Miután megtalálták a tinédzser holttestét, Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter óva intette az izraeli állampolgárokat attól, hogy "bosszút álljanak" a fiú haláláért. Mohammed Musztafa palesztin miniszterelnök elítélte a telepesek támadásait, és sürgette a hatóságokat, hogy segítsenek a legsúlyosabban érintett Al-Mughayyir falu lakóinak.

Miközben újabb front nyílik, a gázai még messze nincs lezárva

Hivatkozás másolása

Az iráni megtorló fenyegetéseket követően Izrael közölte, hogy megerősíti a légvédelmet, és szünetelteti a harci egységek tagjainak szabadságolását. Egy amerikai védelmi tisztviselő azt mondta, hogy "további eszközöket telepítünk a régióba, hogy megerősítsük a regionális elrettentő erőfeszítéseket és növeljük az amerikai erők védelmét".

A Hamász közölte, hogy benyújtotta válaszát az amerikai, katari és egyiptomi közvetítők által a héten Kairóban folytatott tárgyalásokon előterjesztett gázai tűzszüneti tervre. A palesztin fegyveres csoport közölte, hogy ragaszkodik korábbi követeléseihez, és ragaszkodik "a tartós tűzszünethez", valamint "a megszálló hadsereg kivonásához a Gázai övezet egész területéről".

Az izraeli miniszterelnök hivatala azzal vádolta a Hamászt, hogy megtorpedózta a túszok foglyokért való cseréjére irányuló erőfeszítéseket. "A Hamász a mai napig visszautasított minden alkut és kompromisszumos javaslatot" - közölte. Ugyanakkor Washington fokozta a Netanjahura gyakorolt nyomást, hogy növelje a Gázába érkező segélyek mennyiségét, ahol az Egyesült Nemzetek Szervezete közelgő éhínségre figyelmeztet.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy csütörtökön meg nem nevezett számú segélyszállító teherautót engedtek be a Gázai övezetbe egy újonnan megnyitott határátkelőn keresztül, ám az AFP többszöri megkeresése ellenére az izraeli hatóságok nem közölték az új átkelő pontos helyét.

Netanjahura hatalmas nyomás nehezedik a túszok hozzátartozói részéről, hogy szeretteiket hazahozzák.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés