Hirdetés

Rendkívüli hír: Izrael arra számít, hogy Irán 48 órán belül megtámadja

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Wall Street Journalnek egy, az iráni rezsim vezetéséhez közel álló személy kijelentette, hogy "még nem született végleges döntés", de a támadási tervekről szóló vita folyik a vezérkarban.

Irán várhatóan a következő 24-48 órában támadja meg Izraelt, a Wall Street Journal csütörtöki exkluzív jelentése szerint a zsidó állam "közvetlen támadásra készül" az ország északi vagy déli része ellen.

A jelentés egy olyan személyt idézett, aki az iráni rezsim vezetésétől kapott tájékoztatást, aki kijelentette: "még nem született végleges döntés", de a támadási tervek a vezérkar előtt vannak.

A támadás válasz lenne a szíriai Damaszkuszban lévő iráni konzulátus elleni állítólagos izraeli csapásra, amelyben az Iszlám Forradalmi Gárda al-Kudsz [Jeruzsálem] nevű elit alakulatának több tagja meghalt. Teherán ezután nyilvánosan azzal fenyegetőzött, hogy válaszlépéseket hajt végre.

A Naphire.hu is írt arról, hogy legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelt hétfőn egy izraeli légitámadás Damaszkusz nyugati fekvésű, Mazzeh nevű kerületében, ahol az iráni nagykövetség és a konzulátus épülete is található. Ha Irán területéről éri támadás Izraelt, akkor a válaszcsapás is oda fog érkezni - közölte Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az X-en.

Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint küszöbön áll egy esetleges Izrael elleni iráni rakéta- vagy dróncsapás - áll a Bloomberg szerda esti jelentésében, amely hírszerzési információkat ismerő forrásokra hivatkozik. A Bloomberg azt írta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei azt jósolják, hogy egy Izrael elleni iráni támadás "küszöbön állhat". A WSJ most egy forrást idézett, amely szerint a támadás "Izrael határain belül" történhet – írja a Jerusalem Post.

A hét elején az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) kapcsolatba lépett az ország legfelsőbb vezetőjével, Ali Khamenei ajatollahhal az izraeli érdekeltségek elleni csapás lehetőségeiről - jelentette a WSJ a félkatonai erő egyik tanácsadójára hivatkozva, a jelentés szerint az elmúlt órákban az IRGC-hez kötődő közösségi média fiókok olyan videókat tettek közzé, amelyek az ország északi részén lévő izraeli Haifa repülőtere és a déli részén lévő dimonai atomlétesítménye elleni szimulált rakétatámadást mutatnak.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy Khamenei aggódik, ha egy támadás visszafelé sülne el, például Izrael elfogná az iráni rakétákat, majd a támadást az iráni stratégiai infrastruktúrára mért csapásokkal torolná meg, egy tanácsadója pedig azt mondta, hogy "még mindig mérlegeli a politikai kockázatot". Irán támadásának forgatókönyvei között szerepel az iszlám köztársaság iraki és szíriai megbízottjain keresztüli csapásmérés - jegyezte meg a jelentés -, vagy az arab országokban működő izraeli nagykövetségek megtámadása.

Izrael válaszlépéseket tervez

Hivatkozás másolása

Izrael azonban világossá tette, hogy bármilyen iráni támadásra válaszlépéseket fog tenni: Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Tel Nof légibázison tett látogatása során kijelentette: "Aki árt nekünk, annak mi is ártunk".

Daniel Hagari ellentengernagy szóvivő csütörtök este újságíróknak azt mondta, hogy Izrael "magas fokú készültségben van". Izrael emellett azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja Irán kiber-infrastruktúráját.

Ugyanezen a napon az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége közölte munkatársaival, hogy az iráni fenyegetés miatt ne utazzanak Tel-Aviv, Jeruzsálem és Beersheba körzetén kívülre.

Emmanuel Macron francia elnök közölte Amir Ohana Knesszet-elnökkel, hogy figyelmeztette Iránt, hogy ne támadja meg Izraelt. Emellett a német és a brit külügyminiszter, Annalena Baerbock és David Cameron felszólította iráni kollégáját, hogy Teherán ne támadja meg Izraelt - idézte a Journal brit és iráni tisztségviselőket.

Néhány nappal korábban, vasárnap Mahmúd Reza Aghamiri iráni atomtudós azt mondta, hogy egy olyan nemzet számára, mint Irán, nem bonyolult egy atomfegyver megépítése.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés