Hirdetés

Sokkoló tanulmány: a magasabb státuszúaknál nagyobb a rák kockázata, mint másoknál?

Garai Kitti portré Garai Kitti

A magasabb státuszú emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rákbetegségeknek, mint a szegények - derült ki egy új kutatásból.

Az új tanulmány - amelyet a finnországi Helsinki Egyetemen végeztek - a társadalmi-gazdasági státusz (SES) és a betegségek közötti kapcsolatot vizsgálta. Az eredmények szerint azok, akik kiváltságos helyzetben vannak a magasabb társadalmi-gazdasági státuszuk révén, fokozott kockázatnak vannak kitéve a mell-, prosztata- és más típusú rákok esetében - írja a New York Post. 

Ezzel szemben a kevésbé tehetősek hajlamosabbak a cukorbetegségre és az ízületi gyulladásra, valamint a depresszióra, az alkoholizmusra és a tüdőrákra - mondták a szakértők

A tanulmányt vezető Dr. Fiona Hagenbeek, a finnországi Molekuláris Orvostudományi Intézetének (FIMM) munkatársa elmondta, hogy a kezdeti eredmények ahhoz vezethetnek, hogy a poligénes kockázati pontszámokat - amelyeket a betegség kockázatának genetikai alapú mérésére használnak - egyes betegségek szűrési protokolljaiba beillesszék. "Annak megértése, hogy a poligénes pontszámok hatása a betegség kockázatára kontextusfüggő, további rétegzett szűrési protokollokhoz vezethet” - fogalmazott Dr. Hagenbeek.

A tanulmány elvégzése érdekében Dr. Hagenbeek csapata genomikai, társadalmi-gazdasági és egészségügyi adatokat gyűjtött mintegy 280 000 finn állampolgárról, akik 35 és 80 év közöttiek voltak. 

„A legtöbb klinikai kockázatbecslő modell alapvető demográfiai adatokat tartalmaz, mint például a biológiai nemet és az életkort, mivel a betegség előfordulása különbözik a férfiak és a nők között, és életkorfüggő” – mondta Dr. Hagenbeek. "Fontos első lépés annak elismerése, hogy az ilyen kontextus is számít, amikor a genetikai információkat beépítjük az egészségügyi ellátásba. Most már azt is meg tudjuk mutatni, hogy a betegségkockázat előrejelzése az egyén társadalmi-gazdasági hátterétől is függ. Tehát míg a genetikai információink nem változnak életünk során, a genetika hatása a betegségek kockázatára változik, ahogy öregszünk vagy megváltoznak a körülményeink” - mondta az orvos.

A kutatók rámutattak, hogy további munkára van szükség az egyes szakmák és a betegségek kockázata közötti összefüggések teljes megértéséhez. A vizsgálatokat alacsonyabb nemzeti jövedelmű országokban is el kellene végezni, mondták.

"Vizsgálatunk kizárólag európai felmenőkkel rendelkező egyénekre összpontosított, és a jövőben fontos lesz azt is megvizsgálni, hogy a társadalmi-gazdasági státusz és a genetika betegségkockázatra gyakorolt hatására vonatkozó megfigyeléseink megismétlődnek-e a magasabb és alacsonyabb jövedelmű országok többféle felmenőkkel rendelkező embereinél. Mivel az információk egészségügyi ellátásba való beépítésének általános célja a személyre szabott orvoslás elősegítése, nem szabad a genetikai információkat egyformán kezelni” - szorgalmazta Dr. Hagenbeek, és hozzátette: "inkább meg kell vizsgálnunk, majd a betegség előrejelzésnél figyelembe kell vennünk a genetikai kockázatot módosító körülményeket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés