Hirdetés

Rendkívül aggasztó a helyzet: egyre több fiatal szenved rákos megbetegedésben

Garai Kitti portré Garai Kitti

A felgyorsult öregedés - amikor valakinek a biológiai életkora nagyobb, mint a kronológiai életkora - növelheti a rákos daganatok kockázatát - derül ki az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) legújabb kutatásából.

"Történelmileg mind a rákot, mind az öregedést elsősorban az idősebb népesség problémájának tekintették" - fogalmazott Ruiyi Tian a tanulmány egyik kutatója. "Az a felismerés, hogy az elmúlt évtizedekben a rák és most már az öregedés is jelentős problémává vált a fiatalabb demográfiai csoportoknál is, váratlanul ért minket" - tette hozzá. 

A tanulmányban az 55 év alatti pácienseknél felállított diagnózisokat korai kezdetű daganatoknak tekintették. A kutatók 148 724 ember adatait elemezték a UK Biobank adatbázisának felhasználásával. A vérben található kilenc biomarker segítségével becsülték meg az egyes személyek biológiai életkorát - majd ezt összevetették a kronológiai életkorukkal - számol be róla a New York Post

A magasabb biológiai életkorúaknál 42%-kal nagyobb volt a korai tüdőrák kockázata, 22%-kal nagyobb volt a korai gyomor-bélrendszeri rák, és 36%-kal nagyobb volt a korai méhrák kockázata. A kutatók azt is megállapították, hogy az 1965 után születettek 17%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak gyorsabb öregedést, mint a korábbi évtizedekben születettek.

"A fő megállapítások rávilágítanak arra, hogy a felgyorsult öregedés egyre jobban elterjedt az egymást követő nemzedékek között, és potenciálisan döntő kockázati tényezőként vagy közvetítőként szolgál a korai rák kialakulásához vezető különböző környezeti és életmóddal kapcsolatos kockázati tényezők számára" - mondta Tian. Mint fogalmazott, ez a felfedezés arra készteti őket, hogy újragondolják a korán kialakuló rákos megbetegedések növekvő előfordulásának okait az újabb generációk körében. 

A remény az, hogy ezek a megállapítások olyan beavatkozásokhoz vezethetnek, amelyek lassítják a biológiai öregedést, és ez egy új lehetőség lehet a rák megelőzésére. "Létfontosságú, hogy a legújabb generációk egészségtudatosabbá váljanak, és figyelembe vegyék a felgyorsult öregedés következményeit" - mondta Tian.

A jövőbeni vizsgálatok során a kutatócsoport azon fog dolgozni, hogy meghatározza a felgyorsult öregedést és a korai rákos megbetegedéseket kiváltó tényezőket, ami segíthet a személyre szabottabb rákmegelőzési stratégiák kidolgozásában - olvasható a sajtóközleményben.

A tanulmánynak azonban van egy súlyos korlátja is: minden résztvevő az Egyesült Királyságból származott. "Ezért eredményeink nem általánosíthatók közvetlenül más országok populációira, vagy különböző kisebbségi csoportokra" - mondta.

Dr. Brett Osborn floridai neurológus és hosszú élet szakértője gyakran beszélget a gyorsított öregedés fogalmáról a pácienseivel. "Csak azért, mert egy személy kronológiailag 40 éves, még nem jelenti azt, hogy biokémiailag is 40 éves" - mondta Osborn.  "Más szóval, különbség lehet az ember életkora - vagyis az, hogy mióta áll ezen a földön - és a test belső biokémiai egészsége, vagy annak hiánya között" - tette hozzá. 

Osborn klinikáján megméri a betegek biológiai korát, hogy segítsen felmérni az időskori betegségek kockázatát. "Általában minél idősebb valaki kronológiailag, annál nagyobb az esélye az olyan betegségek kialakulásának, mint a rák, a cukorbetegség, a szívroham és a stroke. Ugyanez a helyzet akkor is, ha valakinek a biológiai életkora magasabb, mint a számított biológiai életkora - ami azt jelenti, hogy a kronológiai életkorához képest gyorsított ütemben öregszik. Az órájuk lényegében gyorsabban ketyeg" - jegyezte meg. 

Osborn szerint az elhízás nagy szerepet játszik a felgyorsult öregedésben. "Az elhízás aránya egyre nő, és ez az öregedés és az időskori betegségek egyik elsődleges kockázati tényezője" - magyarázza, hozzátéve, hogy az elhízás a II. típusú cukorbetegség, a rák és az Alzheimer-kór kapuja. Emellett "biokémiai rendellenességeket" is okoz, például inzulinrezisztenciát és magas szintű gyulladást a szervezetben

"Ahogy az elhízás aránya különböző okok miatt növekszik, nem lehet meglepő, hogy az öregedés felgyorsul, az olyan betegségek arányával együtt, mint a rák. Egyszerűbben fogalmazva, ahogy gyorsabban érünk el egy adott biológiai kort, az életkorral összefüggő betegségek is hamarabb fognak felbukkanni" - mondta az orvos, hozzátéve, hogy a Washingtoni Egyetem új tanulmányának eredménye rendkívül aggasztó. 

"Ez párhuzamba állítható a fiatalabb generációk romló egészségi állapotával, amit - ebben a tanulmányban - a megnövekedett rákkockázat is bizonyít ugyanezen népesség körében" - fűzte hozzá. Osborn szerint lehetséges, hogy más, az életkorral összefüggő betegségek esetében is kiugró értéket fognak kimutatni.

"Nemzetünk egészsége veszélyben van, és ha nem teszünk radikális intézkedéseket, ez a tendencia valószínűleg rosszabbodni fog. A lakosságot egyre fiatalabb korban fogják halálos betegségek sújtani" - figyelmeztetett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés