Hirdetés

Már minket is fenyeget a veszély, bármelyik pillanatban berobbanhat az új Covid-variáns

Nap Híre portré Nap Híre

A FLiRT már itt van köztünk, a virológusok már hetek óta készülnek az esetszámok növekedésére.

Magyarországon is megjelenhetett az új Covid-variáns, a FLiRT – mondta Kemenesi Gábor virológus az RTL Híradónak. A nyár beköszöntével a légúti vírusok gyorsan elhalnak, a koronavírust kivéve, amelynek újabb mutánsai keltenek aggodalmat a szakértők körében azok után, hogy a fertőzések száma erősen emelkedik világszerte.

A vuhani változatot követte a delta, majd az omikron, jelenleg pedig az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLiRT terjed. A FLiRT alváltozatait az Egyesült Államokban azonosították, a KP.3 és az LB.1 azonban immár Olaszországban is rohamosan nőnek az esetszámok - írja az Index

Ehhez a sportrendezvények – például a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia –, valamint a nyári utazások is hozzájárulnak. Már hetek óta készülnek arra a virológusok, hogy a betegség nyáron berobban.

"A vírusnál teljesen természetes folyamat, hogy változik. Mindig ahhoz képest változik, amilyen a helyzet. Jelen pillanatban a bolygón már végigment, folyamatosan jelen van. Teljesen természetes, hogy csiszolgatja magát. Ami érdekessé teheti a történetet és a Covidra ez jellemző lehet, azok a nyári csúcsok. Elindultak az esetszámok bizonyos területeken felfelé"

– fogalmazott az RTL-nek Kemenesi Gábor virológus.

A FLiRT általános légúti fertőzéses tünetekkel – lázzal, fejfájással, orfolyással – jelentkezik, a szag- és ízérzék elvesztése kevésbé jellemző.

A virológus szerint ritkán fordul elő, azonban a fertőzés egészséges fiataloknál is okozhat komoly szövődményeket. Azonban kifejezetten vigyázniuk kell a vírusváltozattal az időseknek, a krónikus és daganatos betegeknek, valamint a szervátültetetteknek.

Ha valaki olyan helyre megy, ahol lehet tudni, hogy esetleg sok eset van, vagy még kockázati csoportba is sorolható az illető, akkor annak azt lehet javasolni, hogy a befelé is szűrő FFP maszkokat hordja – fogalmazott a virológus, aki szerint az oltást folyamatosan alakítják a vírus-variánsokhoz, így a FLiRT-hez is meglesz a megfelelő vakcina hamarosan.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés